'alarmantan čin državne represije' / Suđenje demokraciji: 12 optuženih za kazneno djelo koje ne postoji u većini država Unije, stali pred sud

Image
Foto: AP Images

Optužba za pobunu je apsurdna, a cijeli proces je politički motiviran, ocjenjuje jedan od vodećih europskih listova

13.2.2019.
14:30
AP Images
VOYO logo

Na Vrhovnom sudu u Madridu počelo je suđenje 12-orici katalonskih čelnika koji su 2017. organizirali referendum o neovisnosti. "Procesuiranje tih miroljubivih zagovornika demokracije označava još veću autoritarnost od one koju smo vidjeli na dan referenduma", zapisao je bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont u komentaru za Guardian.

Suđenje prati u egzilu u Belgiji, jedan je od rijetkih katalonskih prvaka koji nisu iza rešetaka. Egzil? To je kao zatvor, ističu Katalonci, koji proces uspoređuju s aferom Dreyfus, citirajući poznato pismo Emilea Zole "J'Accuse" (Optužujem).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odcjepljenje od Španjolske

Među 12 optuženih za pobunu (kazneno djelo koje ne postoji u većini država EU-a), otuđivanje javnih sredstava i građanski neposluh su potpredsjednik i glasnogovornik Puigdemontove vlade, osmorica ministara i aktivsti građanskih udruga koje su zajedno s vlastima provele referendum 1. listopada 2017. godine.

Katalonija je tada s 90 posto izglasala odcjepljenje od Španjolske (izlaznost 43 posto). Optuženicima prijeti od deset do 25 godina zatvora. Suđenje će trajati oko tri mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puigdemont je, podsjetimo, nakon referenduma 2017. proglasio da će formirati tzv. Katalonsku Republiku, ali je zatražio šest mjeseci dijaloga s Madridom. Do pravog dijaloga nikad nije došlo, već je španjolska vlast načinila jedinstven potez u povijesti EU-a: represivno preuzimanje vlasti u Kataloniji, do tada autonomnoj pokrajini, te uhićenja organizatora referenduma. 

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Na policijsko nasilje potrošeno 90 milijuna eura?

Madrid je na policijsko nasilje prema Kataloncima tijekom njihovih mirnih prosvjeda potrošio 90 milijuna eura, piše Puigdemont, otvoreno optužujući radikalno desnu stranku Vox da je inicirala postupak. Podvlači da je španjolsko suđenje katalonskim separatistima alarmantan čin državne represije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužba za pobunu je apsurdna, a cijeli proces je politički motiviran, ocjenjuje Neue Zürcher Zeitung. Briselska, Junckerova Komisija, kao i dosad, šuti, dok je prema slučajevima kršenja vladavine prava bila vrlo oštra. S obzirom na status quo koji vjerojatno donosi nova Komisija nakon izbora u svibnju (Weber, Timmermans) Barcelona će ostati u nemilosti Bruxellesa.

Prijeveremeni izbori

"Suđenje je velika pogreška koja otežava dolazak do političkog rješenja. Politika je zamijenjena kaznenim zakonom, odlučuju suci i političari, a ne vlade i parlamenti. Zato je ključno poslati poruku demokratima svijeta. Katalonci su dostojanstveni ljudi i zaslužuju da se s njima tako postupa, kao i prema drugim narodima koji se bore za svoj suverenitet", napisao je Puigdemont. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene se zato događaju na unutaršpanjolskom planu. Katalonci su odbili podržati proračun premijera Pedra Sancheza, zbog čega bi Španjolska mogla na prijevremene izbore već u travnju. Sanchez je nedavno otvorio dijalog s Kataloncima, što u Barceloni nazivaju "dječjim koracima", tražeći međunarodnog medijatora.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo