sjednica s građanima / Šuica: 'Postoji raskorak između donositelja odluka i građana'

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam

23.10.2021.
22:05
AP Photo/Francisco Seco
VOYO logo

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je u subotu kako postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa da europske institucije razmišljaju o trajnom uključivanju građana u rasprave vezane za EU.

"Primijetili smo da postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa želimo smanjiti taj raskorak. To je razlog zašto organiziramo ovu konferenciju", rekla je Šuica na konferenciji za medije u Europskom parlamentu u Strasbourgu nakon sjednice održane s građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu u Strasbourgu traje plenarna sjednica na kojoj 80 građana predstavlja zaključke rasprava koje je vodilo 800 nasumce odabranih građana u rujnu i listopadu o raznim temama.

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije - Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament - pokrenuli seriju rasprava pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tehnologija je promijenila svijet pa se moramo i mi promijeniti", izjavila je Šuica.

"Moramo promijeniti demokraciju da odgovara budućnosti. Ne vjerujem da je ovo jednokratni događaj. Trenutno razmišljamo, premda još uvijek nismo odlučili, o stalnom mehanizmu", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na internetskoj stranici Konferencije o budućnosti Europe nalazi se digitalna platforma na kojoj građani iz 27 država EU-a mogu iznositi svoje ideje i komentare.

Image
'nisu nas ni slušali' /

Građani došli u Strasbourg u nadi da će učiniti EU boljim, ali samo su se razočarali: 'Dali su nam premalo vremena'

Image
'nisu nas ni slušali' /

Građani došli u Strasbourg u nadi da će učiniti EU boljim, ali samo su se razočarali: 'Dali su nam premalo vremena'

Šuica je rekla da bi to moglo postati trajno rješenje. "Ali o tome tek moramo odlučiti", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija, Vijeće EU i Europski parlament su tijekom rujna i listopada platili put za 800 građana koji su u Strasbourgu raspravljali o temama poput gospodarstva, demokracije, zaštite okoliša i migracija. U subotu je 80 predstavnika tih građana, među kojima dvoje iz Hrvatske, ponovo doputovalo u Strasbourg pa u Europskom parlamentu iznijelo političarima sažetak svojih prethodnih rasprava.

U prosincu će ti građani uobličeni završni dokument pa ga poslati Europskoj komisiji. Šuica je ranije obećala da će ga od proljeća 2022. uzeti u obzir prilikom kreiranja europskih politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje mišljenje je da bi to trebalo postati stalno", rekao Guy Verhofstadt, zastupnik u Europskom parlamentu te predstavnik ovog projekta. "Možda bi ovo trebalo organizirati svakih pet godina tijekom mandata (europskih institucija)", izjavio je.

Oko 70 posto građana Europske unije u kolovozu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo