Situacija se ipak smirila / Sukobi na sjeveru Kosova: Blokade, uhićeni, ranjeni i vojska; Vučić: 'Nećemo dozvoliti novu oluju'

Rusija, čiji je pripadnik UN-a i uhićen, ju je osudila, a Europska unija pozvala je na krajnju suzdržanost svih strana

28.5.2019.
18:37
VOYO logo

Blokade, uhićeni, ranjeni i sukobi danas na sjeveru Kosova. Nakon ranojutarnje akcije Specijalne postrojbe kosovske policije, tzv. ROSU, uhićeno je 28 osoba, među kojima su i Srbi. 

Priština akciju objašnjava borbom protiv organiziranog kriminala, dok je Beograd vidi kao provokaciju i zastrašivanje Srba koji ondje žive, zbog čega su kosovski Srbi odmah podignuli barikade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se poslijepodne situacija smirila, kolona srpske vojske krenula je prema Kosovu.

Sve je počelo oko šest sati ujutro kada su specijalne jedinice kosovske policije ROSU krenule u akciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim su uhićenja krenula, na sjeveru Kosova u srpskim općinama oglasile su se, već po običaju, sirene za zračnu opasnost. 

Alarmiran je i Beograd, a kosovski Srbi uzvratili su blokadama. Srpski mediji tada govore i o pucnjevima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se u prva dva sata nije imalo službenih obavijesti o tome što se događa, a ekskluzivan pristup akciji dan je jednom prištinskom mediju koji je pratio samo akciju na sjeveru, stekao se dojam da se provodi samo na srpskom dijelu", rekla je Milica Andrić, novinarka portala KoSSev.

U srpskim općinama na sjeveru Kosova  postavljaju se prepreke, kamioni, pale se gume. Kosovska policija je uzvratila probijajući blokade te tada dolazi do sukoba i ima ranjenih s obje strane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragiša Milović, KBC Kosovska Mitrovica: "Radi se o pacijentima koji imaju ozljede ekstremiteta, kontuzije i trenutno su van životne opasnosti", rekao je Dragiša Milović iz KBC-a Kosovska Mitrovica.

Napetost je dodatno narasla porukom srpskog predsjednika iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kojem dijelu gdje žive naši ljudi? Nećemo! Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga naredio sam punu borbenu i bojavu gotovost naših armijskih jedinica. Naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštitit će naš narod", poručio je Aleksandar Vučić.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Prištine uzvraćaju da su i kosovske snage također u pripravnosti, ali i objašnjavaju da je akcija na cijelom Kosovu zbog organiziranog kriminala. 

"Uhićeni su neki dužnosnici i građani različitih nacionalnosti, Albanci, Srbi, Bošnjaci i jedan Rus koji je kao diplomat pokušao spriječiti policijsku akciju. Pozivam građane Kosova, posebno Srbe koji žive na sjeveru, da to vide kao običnu akciju, koja će doprinijeti vladavini prava i nije usmjerena protiv bilo koje zajednice", kazao je predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićeno je 19 policajaca i carinika, od čega 11 Srba. Uhićeno je još i devet građana za koje se sumnjiči da su krijumčari. 

"Nakon što su prikupljeni svi potrebni dokazi specijalni tužitelj je zatražio pretragu kuća i provjeru svih osumnjičenika", rekao je Syle Hoxha, kosovski državni odvjetnik .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga traje već mjesecima zbog krijumčarenja robe iz Srbije nakon uvođenja dvosutrko viših carina.

Akcija je završila do podne. Rusija, čiji je pripadnik UN-a i uhićen, ju je osudila, a Europska unija pozvala je na krajnju suzdržanost svih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo