'eu mora ostati snažna' / Summit G7: Moskvi produljene sankcije, od Grčke se očekuju reforme

Image
Foto: AP

Berlin, Washington i Bruxelles u nedjelju su ponovo pokazali odlučnost prema Moskvi na skupu G7 u Njemačkoj, pozivajući na produljenje sankcija i jedinstvo pred ruskom 'agresijom' na istoku Ukrajine gdje se sukob širi

7.6.2015.
21:36
AP
VOYO logo

Dan je počeo pučkom zabavom u selu Kruenu, gdje je njemačka kancelarka Angela Merkel podijelila perece i bezalkoholno pivo s američkim predsjednikom Barackom Obamom po lijepu i sunčanu vremenu.

Dvoje čelnika, u krajoliku koji krase zeleni pašnjaci i planine sa sniježnim vrhovima, odabrali su ovaj lijep okoliš kako bi zajedno s mještanima tog bavarskog sela koje je domaćin G7 proslavili čvrsto američko-njemačko partnerstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je nakon aneksije Krima u ožujku 2014. isključen iz skupine najmoćnijih industrijskih sila, upućena je jasna poruka. Zabavi u kojoj su sudjelovale folklorne skupine prethodio je bilateralni susret.

Merkel i Obama su se dogovorili o produljenju sankcija sve dok Rusija ne bude u cijelosti poštovala ugovor iz Minska i suverenitet Ukrajine, objavila je nešto poslije Bijela kuća. Ugovorom iz Minska zaključenom u veljači predviđa se primirje koje se ipak redovito krši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odvojenoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je G7 da 'potvrdi jedinstvo' u vezi sa sankcijama Rusiji.

"Želi li netko razgovarati o režimu sankcija, može razgovarati samo o njihovu pooštravanju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kancelarka je poslijepodne ugostila i druge ugledne goste, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, britanskog premijera Davida Camerona, talijanskog premijera Mattea Renzija, japanskog Shinza Abea i njegova kanadskog kolegu Stephena Harpera - na summitu koji je to u pravom smislu riječi, organiziranom u dvorcu Elmau, luksuznom hotelu.

Obama je poručio da partneri u G7 moraju pronaći način kako da 'Europska unija ostane snažna i napredna', smjerajući na grčku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, također nazočan u Bavarskoj, pozvao je Atenu da što prije iznese svoje prijedloge reforme.

"Jasno je da postoji rok", rekao je na adresu svog 'prijatelja' Aleksisa Ciprasa, grčkog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest predsjednika država i vlada izvan skupine G7 (Etiopija, Irak, Liberija, Nigerija, Senegal i Tunis) priključit će se u ponedjeljak razgovorima na temu bliskoistočnih sukoba i islamskog teororizma. Predviđene su i radne sjednice o klimi, pomoći razvoju i ženama.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo