pregovaranje s EU / Summit u Bruxellesu: May drži da se do dogovora o Brexitu može intenzivnim radom

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će učiniti sve što može da Europska unija sklopi sporazum s Velikom Britanijom

17.10.2018.
19:55
AP Images
VOYO logo

Uoči početka summita čelnika EU-a koji će uglavnom biti posvećen pregovorima o izlasku Velike Britanije koji su u zastoju i bez velikih izgleda da na ovom summitu dođe do proboja, britanska premijerka Theresa May izjavila je da se može postići dogovor ako se bude intenzivno radilo.

"Riješili smo većinu pitanja oko sporazuma o izlasku. Ostaje pitanje rješenja za Sjevernu Irsku. Radeći intenzivno i tijesno surađujući možemo postići dogovor. Dogovor je u interesu i Ujedinjene Kraljevine i u interesu EU-a", rekla je May.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će učiniti sve što može da Europska unija sklopi sporazum s Velikom Britanijom, ali rješenja još nema.

EU spremna produljiti prijelazno razdoblje

"Bili bismo sretni da je dogovor već spreman. Sada imamo dogovoreno 90 posto sadržaja. Želim se baviti preostalim pitanjima u dobroj vjeri i učiniti sve da dođe do sporazuma. To bi bilo najbolje rješenje za obje strane", rekla je Merkel. Europska unija je spremna produljiti za 12 mjeseci prijelazno razdoblje nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a kako bi pregovarači dviju strana dobili više na vremenu za pronalaženje rješenja za granicu na irskom otoku, glavnu točku spoticanja u pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori su zapeli na pitanju granice na irskom otoku, koja će biti jedina kopnena granica između EU-a i Velike Britanije. EU inzisitra na tzv. zaštitnom mehanizmu ili osiguraču da neće doći do uspostave fizičke granice, koja bi mogla ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Zadiranje u suverenitet Velike Britanije

To rješenje podrazumijeva da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo prihvatljivo rješenje. London to drži neprihvatljivim jer zadire u suverenitet Velike Britanije i uspostavu carinskih kontrola između Sjeverne Irske i ostatka zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog o produljenju prijelaznog razdoblja pozdravio je irski premijer Leo Varadkar.
"Uvijek sam smatrao da će trebati dvije ili više godina za pregovore između EU-a i Velike Britanije o sporazumu koji će pokriti sve od gospodarstva do trgovine i sigurnosti", rekao je Varadkar, upozorivši da se to dulje prijelazno razdoblje ne smije smatrati alternativom za sigurnosnu mrežu u pogledu granice na irskom otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo