ČLANICA OD 2007. / Sumnjičavi Juncker: 'Rumunjska nije spremna za predsjedanje EU-om'

Image
Foto: AP Images

Rumunjska se pridružila EU-u 2007., uz Bugarsku. Obje države su i dalje pod nadzorom Bruxellesa

29.12.2018.
8:33
AP Images
VOYO logo

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u subotu je izrazio sumnju da vlada u Bukureštu u potpunosti razumije što znači šest mjeseci voditi Europsku uniju, nekoliko dana prije no što Rumunjska preuzima predsjedanje tim savezom. 

Rumunjska je "tehnički vrlo dobro pripremljena" za šestomjesečno predsjedanje, rekao je Juncker za njemačke novine Welt am Sonntag. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No mislim da vlada u Bukureštu nije u potpunosti shvatila što znači predsjedati državama EU-a", kazao je predsjednik EK-a.

"Razborito djelovanje zahtjeva volju za slušanjem drugih i snažniju želju za stavljanjem svojih briga na stranu", ustvrdio je Juncker i dodao kako ima sumnji po tom pitanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da unutarnje političko stanje Rumunjske znači da država neće djelovati kao ujedinjeni entitet na europskoj pozornici. 

"Kod kuće je potrebna ujedinjena fronta kako bi se promoviralo jedinstvo Europe tijekom predsjedavanja", zaključio je Juncker. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis prošli je mjesec rekao da njegova država nije spremna preuzeti europsko kormilo, referirajući se na kompliciranu situaciju u državi u kojoj najmoćniji političar, čelnik socijaldemokrata Liviu Dragnea, ne može postati premijer zbog osude za izbornu prijevaru. 

Umjesto Dragnee vladu vodi Viorica Dancila, smatrana njegovom marionetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjska se pridružila EU-u 2007., uz Bugarsku. Obje države su i dalje pod nadzorom Bruxellesa zbog raširene korupcije i nedostatne vladavine prava. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo