ruska vlast / Suzbijanje neovisne oporbe: EU snažno osuđuje de facto zabranu političke organizacije Alekseja Navaljnog

Image
Foto: AP Images

Odlukom suda praktički se zabranjuje aktivnost Protukorupcijske zaklade koju je osnovao Navaljni

10.6.2021.
11:18
AP Images
VOYO logo

Europska unija snažno je u četvrtak osudila odluku ruskog suda koji je političke organizacije Alekseja Navaljnog proglasio ekstremističkim čime im se praktički zabranjuje djelovanje uoči parlamentarnih izbora.

 “Jučerašnja odluka jednog moskovskog suda predstavlja najozbiljniji napor ruske vlade do sada da suzbije neovisnu političku oporbu i antikorupcijske istrage i eliminira utjecaj političkih mreža Alekseja Navalnoga prije izbora za Državnu dumu u rujnu i kasnije”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom suda praktički se zabranjuje aktivnost Protukorupcijske zaklade koju je osnovao Navaljni i sprječava njegove saveznike da sudjeluju na izborima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko dana je potpisao zakon koji zabranjuje osobama povezanim s ekstremističkim skupinama kandidiranje na izborima za dulji niz godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
završena potraga /

Pojavio se nestali Navaljnijev liječnik, nakon tri dana vratio se iz lova

Image
završena potraga /

Pojavio se nestali Navaljnijev liječnik, nakon tri dana vratio se iz lova

“To je neutemeljena odluka koja potvrđuje negativan obrazac sustavnog suzbijanja ljudskih prava i sloboda za koje jamči ruski ustav.  Ova presuda imat će dalekosežne posljedice za rusko civilno društvo, oporbu i kritičke glasove. Pozivamo rusku vladu da se u potpunosti pridržava svojih međunarodnih obveza”, ističe Borrell.

Borrell je još jednom pozvao na hitno i bezuvjetno oslobađanje Alekseja Navaljnog, ističući da je njegova osuda “politički motivirana i protivna ruskim međunarodnim obvezama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo