Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
analiza iskusnog reportera

'Svaki potez Rusije u ovoj regiji dobro je osmišljen i predstavlja njihovu demonstraciju moći'

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov napustio je BIH. Uoči izbora u susjednoj zemlji susreo se i sa sva tri člana Predsjedništva

Zoltan Kabok/ 22.9.2018. u 19:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema onom što je izrekao ruski ministar vanjskih poslova nakon posjete BiH, Rusija se protivi pokušajima Zapada da je eliminira s Balkana u rješavanju više prijepora poput Makedonije, Crne Gore, srpsko-kosovskog rješenja ili izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, tvrdeći da bi to moglo rezultirati sukobima. 

U studiju smo razgovarali s našim Zoltanom Kabokom koji je pratio dolazak jednog od ključnih igrača vanjske politike Kremlja u BiH. 

Zoltane, što stoji iza ovog posjeta i što Rusija planira u ovom dijelu Europe? 

Rusija planira dvije ključne stvari, održati političku nazočnost i produbiti ono što je za njih zapravo puno važnije, a možda se krije iza cijelog posjeta, a to je investicijski i energetski utjecaj. 30 godina SAD i Zapad svojom copy-paste liberalnom demokracijom pokušavaju stabilizirati ovaj prostor, ali kad pogledamo što su napravili, taj rezultat baš nije polučio neke rezultate. Rusija je pak 2013. ozbiljno ušla u bankarski sustav sa Sberbankom, 2007. je Republika Srpska prodala kompletnu svoju naftnu industriju, Srbija je 2008. prodala svoj NIS, točnije njegovih 51 posto. Na taj način je u energetskom koridoru zatvorila taj svoj prostor. S druge strane, treba reći da povremeno raznim političkim akcijama, poput državnog udara u Crnoj Gori, kao i ovime što se sad događa u Makedoniji, Rusija potvrđuje da je tu. Sergej Lavrov je to dao do znanja i Europi i SAD-u - 'Mi smo ovdje'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za SAD Dodik potkopava Dayton, a za Rusiju je on produžena ruka, i sad je stigao ovaj posjet. Zašto ovo nadmudrivanje Zapada preko BiH?

BiH je jedno trusno područje, disfunkcionalna država u kojoj je '95 uspostavljen mir, država se ne može razvijati onako kako bi trebala. 50 posto ludi u BIH živi na granici siromaštva, a 27 posto ispod te granice. Ona je jedna od rijetkih država koja ima praktički 15 vlada, 170 ministara, 69 ukupnog proračuna federacije ide na plaće. Sve je jedna priča koja s malo retorike može uzburkati strasti, a ne smijemo zaboraviti ni da je u BiH sad izborno vrijeme. 

Upravo se čita

Image
vremena je malo...

Varaždinski ponos ovršen i blokiran... Čak 800 radnika Varteksa nije se vratilo na posao nakon kolektivnog

Lavrov spominje moguće sukobe, je li to neka vrsta prijetnje? 

Lavrov je jedan vrlo iskusan diplomat, 68 godina ima, od 70-ih godina prošlog stoljeća je u ministarstvu vanjskih poslova. Od 2004. je šef ruske diplomacije, govori četiri svjetska jezika. Sve što on kaže i učini ide tragom onoga što sam već rekao, ruska poruka je takva kakva je, a svaku njegovu gestu treba analizirati da bi se shvatila cjelokupna poruka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lavrov je u BiH, Putin stiže u Beograd, treba li ga uskoro možda očekivati i u Hrvatskoj? 

Rusi ništa ne rade slučajno, sve je smišljeno i isplanirano i za sve postoji debeli razlog. Svaka poruka je demonstracija nekakve ruske moći, pa u tom pravcu treba promatrati i mogući dolazak Putina u RH. Kad će postojati pravi razlog, kao što je rekao i Lavrov, Putin će doći u Hrvatsku. 

Zoltan Kabok/ 22.9.2018. u 19:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
brojni ozlijeđeni

Smrtonosne oluje pogodile Europu: Najmanje 13 ljudi je poginulo, među njima i dvoje djece

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba