RAJ ZA BICIKLISTE / Sve je usmjereno na dva kotača: U Nizozemskoj je više bicikala nego ljudi. Što čeka Hrvatska?

Image
Foto: Pixabay

Bickil je postao simbol Nizozemske, poput sira Goude ili tulipana

14.10.2019.
8:47
Pixabay
VOYO logo

U Nizozemskoj je više bicikla nego ljudi. Sve je ondje usmjereno prema bicikliranju, što Nizozemcima omogućuje da godišnje tim prijevoznim sredstvom prijeđu 15 milijarda kilometara. 

Bickil je postao simbol Nizozemske, poput sira Goude ili tulipana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biciklistička infastruktura je fantastična i stalno se širi jer se nizozemske vlasti protiv klimatskih promjena ne bore samo deklarativno. 

Bicilističke staze

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, ne računajući uske, malovrijedne trake uz automobile ili autobuse jer takvih je još 4700 kilometara. U velikim gradovima, naime, stvorene su "fiets straaten", široke bicklističke prometnice koje su obično obojane žarkocrveno. 

'Cikloceste'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je posebna kategorija brzih staza, svojevrsnih autocesta za bicikliste. Nema semafora, nema raskrižja, a nikome osim biciklistima ondje kretanje nije dopušteno. Postoji čak i preticajna traka za one koji pedaliraju brže. 

Parkiranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvuda u gradskim središtima, na sveučilištima ili kolodvorima velika su biciklistička parkirališta. U Amsterdamu su, primjerice, rashodovani trajekti pretvoreni u plutajuće garaže. Na utrehtskom glavnom kolodvoru nalazi se najveća biciklistička garaža u svijetu s 12.500 mjesta na tri kata. Parkirališta su često čuvana, otvorena 24 sata i najčešće besplatna. 

Najam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno je lako biciklirati u savezu s nizozemskom željezničkom ili autobusnom mrežom. Na svakoj većoj postaji mogu se unajmiti bicikli za manje od četiri eura po danu. 

Zeleni val

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se spriječili zastoji, na bicklističkim stazama postoji signalizacija koja biciklistima ukazuje na to koliko brzo moraju voziti da bi 'uhvatili zeleni val', niz zelenih svjetala na semaforima. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo