razjedinjena regija / Sve je više izraza mržnje: vandali spalili četiri zastave Hrvata u BiH nedaleko Maglaja, društvene mreže blokiraju profile zbog podrške Praljku

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastave su zapaljene nešto iza ponoći u noći na subotu u mjestu Novom Šeheru u općini Maglaj kod spomen obilježja poginulim branitelja HVO-a koji se nalazi nedaleko tamošnje katoličke crkve

3.12.2017.
20:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nepoznati počinitelji su prije dvije večeri skinuli i zapalili najmanje četiri zastave hrvatskoga naroda u općini Maglaj u sjevernom dijelu BiH, objavili su u nedjelju mediji u Mostaru.

Zastave su zapaljene nešto iza ponoći u noći na subotu u mjestu Novom Šeheru u općini Maglaj kod spomen obilježja poginulim branitelja HVO-a koji se nalazi nedaleko tamošnje katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Mladeži HDZ-a BiH postavili su više hrvatskih zastava kod spomen obilježja te na stupove uz prometnicu dan uoči obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne 18. studenog 2017. Prije dvije večeri nepoznati vandali spalili su najmanje četiri zastave, potvrdili su iz Mladeži HDZ-a BiH koja je postavljala ove zastave te su dostavili fotografije.

Nakon izricanja presude šestorici hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne došlo je do porasta izraza mržnje, a najočitije je to na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvene mreže blokiraju profile zbog podrške Praljku, sada je pokrenuta peticija da se to zaustavi

Posljednjih nekoliko dana brojne Facebook stranice i osobni profili korisnika koji su spominjali ime generala Slobodana Praljka i/ili objavljivali njegove fotografije blokirani su.

Tim povodom Europsko vijeće za slobodu govora i zaštitu ljudskih prava pokrenulo je peticiju kojom od vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga  traži da zaustavi blokiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što piše u tekstu peticije:

"Veliki broj građana i udruga obavijestio nas je tijekom nekoliko proteklih dana kako im se s Facebooka neprekidno uklanjaju sve objave u kojima su spominjali ime generala Slobodana Praljka ili su objavljivali fotografije na kojima se on nalazi te da im se iz istog razloga vršila blokada pristupa Facebooku. Budući to predstavlja grubo gušenje temeljnih ljudskih prava i sloboda iza kojega - zbog mnogobrojnosti i sustavnosti - očigledno stoji režim, Vijeće izražava duboku zabrinutost i pokreće peticiju te će o svemu upoznati svekoliku hrvatsku, europsku i svjetsku javnost. Peticija će se uputiti vlasniku i direktoru socijalno društvene internetske stranice Facebooka Mark Elliot Zuckerbergu, Međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava te nadležnim tijelima Ujedinjenih naroda i Europske unije. Europsko vijeće za slobodu govora i zaštitu ljudskih prava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo