SITUACIJA U BiH / Sve je više malodobnih rodilja, ali roditelji ne žele seksualni odgoj u školama

Image
Foto: www.profimedia.hr

Četiri od 55 malodobnih porodilja imale su samo 15 godina, a djecu je rodilo i sedam djevojčica sa 16 godina

1.5.2019.
9:30
www.profimedia.hr
VOYO logo

U Bosni i Hercegovini sve je više slučajeva malodobnih rodilja pa je tako na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli u 2018. bilo čak 55 takvih poroda, objavio je sarajevski "Dnevni avaz", no roditelji se protive uvođenju seksualnog odoja u školama.

Četiri od 55 malodobnih porodilja imale su samo 15 godina, a djecu je rodilo i sedam djevojčica sa 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 44 djevojke postale su majke sa 17 godina. Četiri rodilje ostavile su novorođenu djecu na tuzlanskoj klinici nakon čega su bebe smještene u Dom za djecu bez roditeljske skrbi.

Godinama je na području Tuzle izražen problem visokoga postotka malodobnih djevojaka i djevojčica koje rađaju neplaniranu i neželjenu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tuzlanskoga Sveučilišnoga kliničkoga centra upozoravaju da su takve trudnoće vrlo rizične jer djevojke ili djevojčice u ginekološkome smislu nisu formirane i nisu spremne preuzeti ulogu majke.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli je u prošloj godini obavljeno čak 317 namjernih prekida trudnoće, no nema službenih podataka je li među tim ženama bilo i malodobnih djevojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u Tuzli zabrinute su alarmantnim podatcima iz Kliničkoga centra pa se razmišlja o uvođenju predmeta seksualnoga odgoja u završnim razredima osnovnih škola iako su takvi planovi do sada nailazili na otpor kod većine roditelja, navodi "Avaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo