Novi zakon u austriji se pokazao korisnim / Sve je više mladih koji zovu telefonske servise i traže stručnu pomoć za prestanak pušenja!

Image
Foto: PHOTOS.COM

Broj pušača koji na specijaliziranim telefonskim linijama traže pomoć skokovito je narastao od sredine ove godine, od kad je na snazi novi zakon o prodaji duhana

31.8.2016.
8:10
PHOTOS.COM
VOYO logo

Novi austrijski zakon čiji je cilj smanjenje potrošnje duhana među mladima već daje dobre rezultate, pa je sve više onih koji žele prestati pušiti i nazivaju stručnjake na telefonske linije za pomoć pušačima.

Broj pušača koji na specijaliziranim telefonskim linijama traže pomoć skokovito je narastao od sredine ove godine, od kad je na snazi novi zakon o prodaji duhana. On nalaže prodaju kutija cigareta s upečatljivim ilustracijama štetnih zdravstvenih posljedica nikotinske ovisnosti. Uz to, na svakoj kutiji otisnuti su i podaci o nacionalnoj mreži savjetnika kod kojih nikotinski ovisnici mogu tražiti pomoć, s njihovim telefonskim brojevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnici za odvikavanje od pušenja dobili su samo u lipnju ove godine  3864 takvih poziva, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 3376, izjavila je Sophie Meingassner, glasnogovornica zdravstvenog osiguravatelja GKK koji vodi telefonske servise s linijama za pomoć pušačima u donjoj Austriji.

Takve mreže postoje već deset godina širom zemlje, a tvrde da se duhanske ovisnosti uspijeva osloboditi skoro svaki treći pušač koji im se obrati za pomoć.
Austrija ima srazmjerno visok postotak pušača, osobito među mlađom populacijom.
U grupi u starosnoj dobi od 18 do 28 godina puši 52 posto mladića i 34 posto djevojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrane pušenja na javnim mjestima u Austriji uvedene su 2009. ali one ne važe za restorane i kafiće.
U pripremi je novi zakon koji bi pušenje na svim javnim mjestima u cijelosti zabranio od iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo