umiru i iseljavaju / Sve manje katolika Hrvata u BiH crkvi: u 2017. godini njihov broj se smanjio za 13.650

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U 2017., najnegativniji rezultat ponovno je imala Vrhbosanska nadbiskupija. U odnosu na 2016., u prošloj godini u toj biskupiji bilo je 7.991 katolika manje

22.2.2018.
10:57
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

U 2017. godini broj katolika u Bosni i Hercegovini, koji su u najvećem broju Hrvati, smanjio se za 13.650 i sada ih je 376.591, što je posljedica nastavka trenda iseljavanja i negativnih demografskih kretanja izazvanih lošim stanjem u zemlji, piše u četvrtak Večernji list BiH.

Sve četiri biskupije Vrhbosanska, Banjolučka, Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska zabilježile su negativne rezultate, piše list pozivajući se na podatke Katoličkog tjednika prikupljene nakon blagoslova kuća početkom siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz podataka o broju rođenih i umrlih može se izračunati kako je ipak najviše ljudi napustilo svoja ognjišta u potrazi za boljim životom.

Prirodni pad, odnosno razlika između umrlih i krštenih iznosi 2.279 pa se može zaključiti da je 11.371 Hrvata katolika u prošloj godini napustilo zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2017., najnegativniji rezultat ponovno je imala Vrhbosanska nadbiskupija. U odnosu na 2016., u prošloj godini u toj biskupiji bilo je 7.991 katolika manje.

U Banjolučkoj biskupiji je 321 više umrlih nego rođenih, a 1.029 je iselilo iz nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarsko-duvanjska biskupija je jedina imala neznatno pozitivan prirodni priraštaj, s tek deset više krštenih nego umrlih. No, na kraju 2017. godine je bilo manje 3.447 katolika nego godinu dana ranije. Mostarsko-duvanjska biskupija ima sada 173.142 katolika.

Trebinjsko-mrkanska biskupija je na kraju prošle godine imala 18.578 katolika i u odnosu na 2016., to je 832 manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje tri godine ukupno se broj Hrvata katolika u BiH smanjio za 43.703. Iako se taj negativni usporava, ako bi se nastavilo i 'usporeno' curenje Hrvata iz BiH, onda će oni potpuno nestati za 27 godina, navodi Večernji list.

Vojni biskup Tomo Vukšić, koji godinama prati demografska kretanja pozvao je na hitno poduzimanje mjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je staviti snažni naglasak na zaustavljanje iseljavanja i podizanje nataliteta. Jednako važno je stvaranje ozračja sigurnosti BiH, kako za pojedince tako za nacije. U okviru toga, posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti, koja će pogodovati gospodarskom razvitku", rekao je biskup Vukšić.

Iz katoličke Crkve su ranije upozorili da podaci o broju katolika nisu do kraja točni, jer u pojedinim župama djeluju svećenici koji su razriješeni ili svećenici ne zateknu sve obitelji kod kuća za vrijeme blagoslova. Računa se da oko 15 posto Hrvata u BiH nisu katolici. Prema podacima dobivenim popisom pučanstva 2013. godine u BiH je tada živjelo više od 553.000 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo