Za rubriku vjerovali ili ne / Sve zbog glazbe: Sud već 7 godina ne dopušta udaju Saudijki zbog 'vjerske nespojivosti'

Image
Foto: Thinkstock

'S obzirom na to da osumnjičenik svira glazbeni instrument, on je neprikladan za ženu', odredio je sud.

6.10.2018.
11:00
Thinkstock
VOYO logo

Jedna je Saudijka izgubila sudski spor zbog udaje za muškarca kojeg je sud proglasio "religiozno neprikladnim" jer svira glazbeni instrument.

Prije dvije godine časnik, učitelj od 20 godina, zatražio je ruku 38-godišnje upraviteljice banke u Unaizahu u pokrajini Qassim. Njezina je obitelj njegovu ponudu odbila, rekavši kako s njihovom kćeri nije "religiozno kompatibilan" jer svira instrument oud, orijentalni instrument popularan diljem svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovana žena prijavila je ovaj slučaj sudu. Sud je stao na stranu obitelji, kazavši kako se takav brak ne može dogoditi. "S obzirom na to da osumnjičenik svira glazbeni instrument, on je neprikladan za ženu, s vjerskog stajališta", obrazloženo je u sudskom rješenju, piše Saudi Gazette.

Žena se nije udala ni sedam godina nakon prijedloga. Muškarac je prije dvije godine ponovno predložio da se vjenčaju, no obitelj ga je ponovno odbila zbog "vjerske neprikladnosti". Potom je djevojka, čija obitelj nije dopustila njezinu udaju za muškarca koji je glazbenik, pokrenula sudski spor s obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je ponovno krenuo u proučavanje slučaja i ponovno presudio u korist obitelji navodeći kako se par ne moža spojiti zbog "vjerske nespojivosti".

Djevojka je potom slučaj prijavila Žalbenom vijeću pred kojem je uspješno dokazala da je svjedočenje njezinog brata, koji je tvrdio kako muškarac nije kompatibilan za njegovu sestru zbog glazbe kojom se bavi, neutemeljeno jer je on bio jedini svjedok koji kazao da je muškarac za kojeg se njegova sestra želi udati - glazbenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je na Žalbeni sud ispitao brata koji je priznao kako zapravo nikada nije vidio muškarca kojem se ne dopušta da oženi njegovu sestru, da svira glazbeni instrument. Pred sudom je kazao kako ga je majka natjerala da lažno svjedoči.

Djevojka je također pred sudom svjedočila kako je muškarac kojem se sudi muškarac dobrih namjera koji redovito pohađa đamiju. No sud je ipak presudio u korist obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću se zaustaviti ovdje, odnijet ću stvar na Vrhovni sud, možda ću tamo biti shvaćena, imam 38 godina, direktorica sam u jednoj banci, imam izvršnu dužnost koja upravlja više od 300 ljudi i imam magisterij. Ja sam prilično sigurna da znam što je najbolje za mene", poručila je Saudijka.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo