Trumpov utjecaj / Svi ćemo više davati za NATO: očekuje se porast izdvajanja europskih država

Image
Foto: AP Images

Glavni tajnik NATO-a kazao je da bi europske države trebale više izdvojiti za obranu, a očekivani rast za 2017. predstavlja dodatnih 12 milijarda dolara u Europi i Kanadi

28.6.2017.
13:33
AP Images
VOYO logo

BRUXELLES - Pritisnut pozivima američkog predsjednika Donalda Trumpa da poveća izdvajanja za obranu, NATO očekuje da će troškovi porasti za 4,3 posto u Europi i Kanadi tijekom 2017., najavio je u srijedu glavni tajnik tog vojnopolitičkog saveza Jens Stoltenberg

"Europske države saveznice trebale bi uložiti više u svoju obranu, ne zato da udovolje Sjedinjenim Državama, već zato što je to u njihovu vlastitu interesu", rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Saborska oporba: 'Odluke o slanju vojnika u međunarodne operacije nisu dobro obrazložene'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Prva vježba NATO-a na granici Litve i Poljske: sudjelovali i hrvatski vojnici

>> Rusija: Odnosi s NATO-om na najnižoj točci od Hladnog rata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sastanka ministara obrane NATO-a u četvrtak, na kojem će Hrvatsku predstavljati ministar Damir Krstičević, glavni tajnik je istaknuo da će 2017. biti treća godina zaredom u kojoj raste vojni proračun zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Pozdravljamo činjenicu da se predsjednik Trump usredotočuje na obrambene troškove i na bolju preraspodjelu tereta jer dogovoreno moramo provesti u djelo", rekao je. Stoltenberg je podsjetio da su saveznici obećali u 2014. da će se u deset godina približiti cilju da u vojni proračun izdvajaju 2 posto svog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivani rast za 2017. predstavlja dodatnih 12 milijarda dolara u Europi i Kanadi. 

U tu procjenu ne ulazi velik rast američkog vojnog proračuna što ga je predsjednik Trump najavio. "Ovo je treća godina zaredom u kojoj ubrzavamo naše obrambene troškove. U te tri godine saveznici u Europi i Kanadi potrošili su 46 milijarda dodatnih dolara za obranu", rekao je Stoltenberg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da članice NATO-a razmišljaju o povećanju broja svojih vojnika za "Odlučnu podršku" u Afganistanu, misiju u kojoj NATO uvježbava i savjetuje afganistanske sigurnosne snage.

O tome će se u četvrtak razgovarati u Bruxellesu, ali odluka se ne očekuje prije nego što SAD objavi svoja očekivanja, kazali su diplomatski izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 2018. godinu nedostaje između 2500  i 3000 vojnika da bi ta misija bila cjelovita, rekli su ti izvori.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo