KRITIZIRAO REŽIM / 'Svi znaju što radi, ali neće mu mu ni vlas pasti s glave': Je li saudijski princ naredio likvidaciju novinara?

Saudijska Arabija i dalje skriva što se novinaru dogodilo u njihovom konzulatu

18.10.2018.
22:45
VOYO logo

"Ljudi u arapskim zemljama su dezinformirani, neinformirani, država im servira laži",
to je zadnje što je ikada u životu napisao saudijski novinar Jamal Khashoggi i - kako je bio u pravu.

Saudijska Arabija i dalje skriva što se novinaru dogodilo u njihovom konzulatu.
Iako cijeli svijet žudi za istinom u ovom mučnom slučaju, 16 dana nakon njegovog nestanka i dalje se zna vrlo malo. Kao da svi uključeni u slučaj - i Saudijci i Turci i Amerikanci - nešto skrivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lice krvnika s osmijehom na licu. Čini se kako je baš dr. Salah Muhammad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost taj koji je novinara uz muziku krenuo komadati dok je ovaj još bio živ. 

Turski forenzički timovi prečešljali su ne samo konzulat u Istanbulu, u kojem je novinar vjerojatno ubijen i raskomadan, već i konzulovu vilu. Turci najavljuju kako već imaju mnogo dokaza koji vode izravno do samog saudijskog prijestolonasljednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno ne možemo komentirati ogroman broj medijskih izvještaja. Što se tiče petnaest Saudijaca koji su uključeni u ovaj slučaj, dobili smo važne informacije", kazao je Mevlüt Çavuşoğlu, turski ministar vanjskih poslova. 

Turske su novine objavile fotografiju koja navodno pokazuje vođu 15-eročlanog ubilačkog tima kako ulazi u konzulat nakon novinara Khashoggija. To je čovjek koji je jedan od najbližih suradnika samog saudijskog princa bin Salmana i koji je više puta fotograriran s njime. No, tko je zapravo saudijski prijestolonasljednik koji je lani preuzeo vlast? Mohammad bin Salman slovi kao reformator svoje zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženama je dao pravo na vozačku dozvolu i uključuje sve više žena u državnu službu, smanjio je prava zloglasne religijske policije i od Saudijske Arabije namjerava napraviti državu koja ne ovisi samo o nafti. Sve su to pozitivne, ali postoji i njegova tamna strana. Vojno je intervenirao u Jemenu i tamo napravio humanitarnu krizu, potaknuo je diplomatsku krizu u Kataru jer se zbližio s Iranom, gotovo je izazvao rat s Libanonom. Dao je zatvoriti članove kraljevske obitelji koje smatra prijetnjom i zatvara borce za ljudska prava.

No, Hassan Haidar Diab, dobar poznavatelj Bliskog Istoka, smatra kako je bin Salman zbog povezanosti s Amerikancima i mnogim drugima prejak igrač da bi ga srušio čak i slučaj koji je brutalnošću šokirao čitav svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda će sutra kriviti, jedan, dva, tri svjedoka koji su marginalni, a mi ne znamo što je zapravo bilo jer nećemo moći pratiti njihovo suđenje. A bin Salman, koji je sto posto izdao naredbu za njegovu likvidaciju, neće mu ni vlas s glave pasti. Svi mi znamo kakav je on čovjek i šta on radi", kaže Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista.

Reakcija svijeta je mlaka, posebno kad se usporedi s osudom koju je Rusija doživjela u slučaju Sergeja Skripala i to bez konkretnih dokaza. Donald Trump je očito u teškoj situaciji jer ne želi nametnuti sankcije jednom od svojih najvećih saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak i SAD, ali i vlade zapadnih zemalja povukle su se sa sudjelovanja na velikoj  konferenciji na temu investicija, koja se idućeg tjedna održava u Rijadu.

"Neću ići i Rijad idući tjedan. Predsjednik Republike je bio vrlo jasan. Ovo je vrlo važan slučaj i želimo znati čitavu istinu", kazao je Bruno Le Maire.

Dok se čeka istina, Washington post danas je objavio posljednji, čini se i posthumni tekst Jamala Khashoggija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arapske vlade imaju odriješene ruke zataškavati medije u sve većoj mjeri...
Te vlade, čija postojanost ovisi o kontroli informacija, agresivno su blokirale internet. Također su uhitile lokalne reportere...
Arapski svijet susreće se s vlastitom verzijom 'željezne zavjese', nametnutom ne vanjskim subjektima, već kroz domaće snage koje se bore za vlast." 

Čini se da ga je kritika saudijskog režima i koštala života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Znao je da bi ga voljeli zgrabiti i vratiti ga. Ali bio je preskroman u razmišljanju da su te osobe koje su ga vjerojatno ubile, nespremne pribjeći nasilju. Ali jesu", kazao je Khalil Jashan, prijatelj nestalog novinara. 

Svijet čeka još detalja jer mnogo je toga nejasno. Najviše od svega - gdje su završili dijelovi tijela novinara koji je, prema svemu sudeći, u konzulat u Istanbulu namamljen zbog formalnosti oko papira, samo kako bi zauvijek prestao pisati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo