što će odlučiti? / Švicarci danas izlaze na dva referenduma: Glasaju o zakonima o oružju i poreznim olakšicama

Image

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje

19.5.2019.
10:20
VOYO logo

Švicarci u nedjelju glasaju o tome treba li nametnuti strože zakone o kontroli oružja i ukinuti porezne olakšice za međunarodne korporacije - dva referenduma koji bi švicarske zakone mogli uskladiti s međunarodnim i EU standardima.

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje - jedna od najvećih stopa posjedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Sveučilišnog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarski tradicionalni streljački klubovi i desničarska Narodna stranka protive se planovima o ograničenju vlasništva poluautomatskog oružja.

Vlada tvrdi da nečlanica EU-a Švicarska mora slijediti strože zakone EU-a o oružju ili joj prijeti da bude isključena iz suradnje s EU-om o sigurnosnim i migracijskim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oponenti su upozorili da plan vodi prema totalnoj zabrani privatnog oružja.

Na drugom referendumu glasači odlučuju treba li Švicarska ukinuti porezne olakšice za multinacionalne tvrtke smještene u Švicarskoj te trebaju li radnici, tvrtke i država izdvajati veće doprinose za mirovinski sustav koji nema dovoljno sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj - klub visoko industrijaliziranih država - zaprijetila je da će Švicarsku staviti na popis zemalja koje još ne provode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švicarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće, no porezne stope općenito bi pale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljevičarske stranke planu se protive zbog očekivanog poreznog manjka.

Kako bi osigurala njihovu potporu, vlada je porezno pitanje povezala s planom da se osiguraju mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nedavnim istraživanjima glasači naginju tome odobravanju zakona o kontroli oružja kako i poreznmirovinske reforme.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo