DETALJI SUKOBA / Svijet na rubu rata: Trump objasnio zašto je u zadnji tren odustao od napada na Iran

Trump je poručio da je SAD bio spreman "uzvratiti sinoć na tri različite" lokacije

21.6.2019.
16:45
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je opozvao udare na ciljeve u Iranu zato što bi prilikom napada poginulo 150 ljudi, što ne bi bio "proporcionalan" odgovor na rušenje američkog drona, dok je Iran objavio da se suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizom objava na Twitteru u petak, Trump je poručio da je SAD bio spreman "uzvratiti sinoć na tri različite" lokacije, ali je onda opozvao napade 10 minuta prije početka akcije.

"Nisam u žurbi, naša je vojska obnovljena, nova i spremna krenuti, uvjerljivo je najbolja na svijetu. Sankcije nagrizaju, a sinoć smo još i dodali", rekao je Trump poručivši da se Teheranu ne smije dozvoliti stjecanje nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je Iran "dosta slabija nacija danas".

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao je u petak da se Iran suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba, a koji je pratio srušeni dron u Omanskom zaljevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz američki dron u regiji je bio i američki zrakoplov P-8 s 35 ljudi. Taj je zrakoplov također ušao u naš zračni prostor i mogli smo ga srušiti, ali nismo", rekao je Amirali Hadžizadeh, glavni zapovjednik zračnih snaga Iranske nacionalne garde, prenosi novinska agencija Tasnim.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji uništiti iranski izvoz nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je u četvrtak objavio da je srušio američki dron u iranskom zračnom prostoru, dok SAD tvrdi da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Prema Trumpovim tvitovima američka letjelica srušena je u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo