kraljica pokopana / Svijet se oprostio od kraljice. Predsjednici, kraljevi i sultani na sprovodu, kraljevska obitelj pratila lijes

Image
Foto: RTL Danas

U Westminsterskoj opatiji Elizabeta II. se udala, u njoj je i okrunjena

19.9.2022.
20:30
RTL Danas
VOYO logo

Uz do sad neviđene sigurnosne mjere u Velikoj Britaniji, povijesnom trenutku svjedočile su stotine svjetskih čelnika, deseci tisuća građana na londonskim ulicama, milijuni ispred malih ekrana diljem svijeta. Bio je ovo najveći državni sprovod od onog Winstona Churchilla prije 57 godina.

Položen na državnu topovsku kočiju, lijes s tijelom kraljice Elizabete II. napustio je palaču Westminster u jednoj od najgrandioznijih britanskih vojnih parada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Westminsterske opatije vukli su ga mornarički časnici. Na pogreb stoljeća pristigle su 2 tisuće uzvanika iz cijelog svijeta - od američkog predsjednika Bidena sa suprugom i kanadskom premijera Trudeuoa, do francuskog predsjednika Macrona iza kojeg je hodao i hrvatski Zoran Milanović. Kraljicu Elizabetu 2. došli su ispratiti i svi živući bivši britanski premijeri.

Iza lijesa - kraljevska obitelj ponovno na okupu predvođena novim kraljem. U vojnim odorama svi osim prinčeva Andrewa i Harryja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
središte Londona blokirano /

RTL-ova novinarka iz Londona: 'Kraljicu će pokopati u predvečernjim satima, uz supruga i roditelje'

Image
središte Londona blokirano /

RTL-ova novinarka iz Londona: 'Kraljicu će pokopati u predvečernjim satima, uz supruga i roditelje'

Lijes na kojem je položen vijenac s cvijećem koje je izabrao Charles i njegovom porukom majci, u Westminstersku opatiju unijela su osmorica članova kraljičine garde. Procesiji su se pridružile i supruga i princeza Kate s djecom kao i Meghan Markle. Rame uz novog kralja hodala je supruga kraljica Camilla. Pogreb je kraljica navodno isplanirala sama.

"S divljenjem se prisjećamo njezinog cjeloživotnog osjećaja dužnosti i predanosti svom narodu. Sa zahvalnošću slavimo Boga za njezin stalni primjer kršćanske vjere i odanosti. S privrženošću se prisjećamo njezine ljubavi prema obitelji i njezine predanosti svojim ciljevima", kazao je David Hoyle, dekan Westminsterske opatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja, 15. britanska premijerka koju je kraljica imenovala pročitala je odlomak iz Biblije.

"Pripravit ću vam mjesto. I ako odem pripraviti vam mjesto, doći ću ponovno i primiti vas uz sebe. Da gdje sam ja, ondje budete i vi", poručila je Liz Truss, britanska premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Westminsterskoj opatiji Elizabeta II. se udala, u njoj je i okrunjena.

"Njezino preminulo Veličanstvo izjavila je u prijenosu na svoj 21. rođendan da će cijeli svoj život posvetiti služenju naciji i Commonwealthu. Rijetko se takvo obećanje tako dobro održalo", kazao je Justin Welby, nadbiskup Canterburyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija na dvije je minute utihnula - baš kao i nebo iznad Londona jer za ovu su priliku svi letovi bili odgođeni.

Posljednji su put odzvanjali su stihovi himne Bože, čuvaj Kraljicu. Često suzdržani članovi kraljevske obitelji ovog puta na licu emocije nisu uspjeli sakriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanu povorku sa šest tisuća vojnika koja je uslijedila od Westminsterske opatije do trijumfalnog luka Wellington Arch iza Buckinghamske palače, kao i sve od dana kraljičine smrti, pratili su deseci tisuća građana na ulicama. Mnogi od njih za života ne poznaju ni jednog drugog monarha.

Posljednji put kraljica je napustila britansku prijestolnicu. Državnim pogrebnim kolima procesija je nastavila do dvorca Windsor. Lijes Elizabete II. spušten je u kraljevsku grobnicu prije konačnog pokopa kasnije danas u krugu obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo