Nova rješenja / Svjetska zdravstvena organizacija predlaže kukce, gene i radijaciju u borbi protiv Zika virusa

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Zika virus je zasad potvrđen u više od 30 zemalja diljem svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija predlaže nove načine borbe protiv opakog virusa koji uključuju i stare i nove pristupe

16.2.2016.
14:20
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Države koje se bore sa Zika virusom bi trebale razmotriti nove načine borbe protiv komaraca prijenosnika, uključujući testiranje i puštanje genetski modificiranih insekata i bakterija koji mogu spriječiti da se njihova jajašca izlegnu, poručili su u utorak iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Image
Više nema sumnje /

Zika virus prelazi s trudne majke na dijete i izaziva mikrocefaliju

Image
Više nema sumnje /

Zika virus prelazi s trudne majke na dijete i izaziva mikrocefaliju

Također, s obzirom na obujam krize izazvane virusom, podržavaju upotrebu novih i starih pristupa kontroli komaraca. Naglasili su i potencijal puštanja sterilnih i ozračenih mužjaka komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zika virus se primarno prenosi Aedes aegypti komarcem kojeg su zdravstvena tijela Ujedinjenih naroda opisali kao „oportunističku i upornu prijetnju“, a mnogi znanstvenici vjeruju da opaki virus uzrokuje mikrocefaliju kod novorođenčadi, kao i ozbiljni neurološki poremećaj kod odraslih – Guillain-Barre sindrom.

Stoga Svjetska zdravstvena organizacija predlaže borbu s infekcijom na njenom izvoru, eliminirajući komarce odgovorne za prijenos virusa. Iako prskanje insekticidima može biti dio rješenja, stručnjaci preporučaju genetski modificirane prototipe komaraca čiji potomci uginu prije nego što odrastu, odnosno prije nego što se mogu razmnožavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je opcija masovno puštanje mužjaka komaraca koji su sterilizirani malim dozama radijacije.

Također, tu je i bakterija Wolbachia koja ne djeluje na ljude, već utječe na to da se jajašca inficiranih ženki komaraca ne izlegnu. Komarci zaraženi Wolbachijom su već pušteni kako bi smanjili stopu zaraze tropskom groznicom, dok je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila da će veliki terenski eksperimenti uskoro biti pokrenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo