amnesty international / 'Svjetske sile osigurale plodno tlo za sukobe 21. stoljeća. Dopustile kršenje ljudskih prava posvuda po svijetu'

Image
Foto: Profimedia

Osim prezira prema Zapadu, Amnesty International izrazio je stav da Rusija koristi humanitarne koridore kao smrtonosne klopke za civile

29.3.2022.
11:30
Profimedia
VOYO logo

Amnesty International (AI) optužio je svjetske sile da su stvorile plodno tlo za niz sukoba kojima je međunarodna zajednica svjedočila u 2021., što je rezultiralo kršenjima ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera.

AI prati stanje s ljudskim pravima u 154 države, a u svom godišnjem izvješću objavljenom u utorak navodi da je međunarodna zajednica prošle godine gledala kako se "rađaju novi sukobi, a neriješeni se produbljuju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Afganistanu, Burkini Faso, Etiopiji, Izraelu i Palestini, Libiji, Mjanmaru i Jemenu, da navedemo samo nekoliko, sukobi su rezultirali kršenjima ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera", piše u izvješću.

Svjetske sile, tvrdi udruga za ljudska prava, dopustile su da teška kršenja ljudskih prava prolaze nekažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premalo puta je stigao međunarodni odgovor: u premalo slučajeva smo vidjeli na djelu pravdu i odgovornost. Umjesto toga, sukob se proširio", piše AI.

Amnesty International posebice izražava prezir prema Zapadu zbog njihovog odgovora na pandemiju koronavirusa izvan svojih granica, istaknuvši da su zapadne zemlje našle zajednički jezik s velikim proizvođačima cjepiva i još više stvorili nejednakost između bogatih i siromašnih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon više od dva tjedna /

Započeli su pregovori u Turskoj: Snimljen Roman Abramovič kako sjedi uz ruske i ukrajinske pregovarače

Image
nakon više od dva tjedna /

Započeli su pregovori u Turskoj: Snimljen Roman Abramovič kako sjedi uz ruske i ukrajinske pregovarače

"Zemlje s visokim BDP-om su nagomilale goleme zalihe cjepiva, na milijune doza više nego što mogu iskoristiti i te su zemlje mogle cijepiti svoje cijele populacije tri do pet puta više", stoji u izvješću.

AI se posebice žestoko obrušio na Europsku uniju, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju jer su se protivile prijedlogu da se privremeno odreknu prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U međuvremenu, farmaceutske tvrtke potpomognute moćnim vladama, svoje su pošiljke cjepiva usmjeravale prema bogatim zemljama", dodaje se u izvješću.

AI je također osudio napade na ljudska prava pod izlikom borbe protiv širenja virusa, podsjećajući na nasilno gušenja prosvjeda u svim dijelovima svijeta, posebice u Kamerunu, Obali Bjelokosti i Čadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnesty je upozorio i da je ruska invaziju na Ukrajinu "ponavljanje" Sirije, s ratnim zločinima koji se gomilaju u nešto više od mjesec dana ratnih sukoba.

"Ovo što se dešava u Ukrajini je ono što smo mogli vidjeti u Siriji", kazala je glavna tajnica AI-a Agnès Callamard, navodeći namjerne napade na civilnu infrastrukturu, kuće i domove, bombardiranje škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusiju je optužila da joj humanitarni koridori služe kao "smrtonosne klopke".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo