ZELENSKI, BLAIR, MACRON... / Svjetski čelnici opraštaju se od Elizabete II.: 'Otišao je dio povijesti koju smo poznavali'

Image
Foto: Profimedia

Nova britanska premijerka Liz Truss kazala je večeras kako je vijest o kraljičinoj smrti šokirala i pogodila cijelu naciju

8.9.2022.
20:43
Profimedia
VOYO logo

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u dobi od 96 godina. Ranije danas je Buckinghamska palača priopćila da su liječnici zabrinuti za zdravlje 96-godišnje britanske kraljice i da je pod liječničkim nadzorom.

Od dugovječne britanske kraljice opraštaju se političari diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je sućut kraljevskoj obitelji.

"S dubokom tugom smo saznali za smrt Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II. U ime ukrajinskog naroda, izražavamo našu iskrenu sućut cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Commonwealtha. Naše misli i molitve su s vama", napisao je Zelenski na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kraljice se oprostio i bivši britanski premijer Tony Blair.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarh naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personificirala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci.”

Nova britanska premijerka Liz Truss kazala je večeras kako je vijest o kraljičinoj smrti šokirala i pogodila cijelu naciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njena predanost dužnosti koju je obnašala je primjer svima nama. U narednim danima odat ćemo joj počast", kazala je Truss.

Bivši britanski premijer Boris Johnson u podužem priopćenju naveo je kako je smrt kraljice prouzrokovala bol u srcu nacije. Istaknuo je da je kraljica "modernizirala ustavnu monarhiju" i "proizvela prijestolonasljednika koji će uvelike odati počast njezinoj ostavštini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sućut zbog smrti Elizabete II. uputila je i škotska premijerka Nicola Sturgeon.

"Smrt njezinog veličanstva, kraljice Elizabete, tužan je trenutak za Ujedinjeno Kraljevstvo, Commonwealth i cijeli svijet. Njezin je život bio život izvanredne predanosti službi. U ime naroda Škotske, izražavam najdublju sućut kralju i kraljevskoj obitelji", poručila je Sturgeon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Michelle i ja smo zahvalni što smo svjedočili predanom vodstvu Njezinog Veličanstva i zadivljeni smo njezinim naslijeđem neumorne, dostojanstvene javne službe", poručio je bivši američki predsjednik Barack Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden objavili su priopćenje o kraljičinoj smrti, u kojem navode da je Elizabeta II. bila "više od monarha".

"Trajno divljenje prema kraljici Elizabeti II. ujedinilo je ljude diljem Commonwealtha. Sedam desetljeća njezine vladavine koja je stvarala povijest svjedočilo je o dobu ljudskog napretka bez presedana i napredovanju ljudskog dostojanstva", navodi se u priopćenju u kojem se zaključuje da je cijeli svoj život posvetila službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teška srca primili smo vijest o smrti kanadske suverenice koja je najdulje vladala, Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II. Bila je stalno prisutna u našim životima – a njezina služba Kanađanima zauvijek će ostati važan dio povijesti naše zemlje", poručio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom svoje izvanredne 70-godišnje vladavine vodila je Britaniju kroz transformacije s nepogrešivom ljupkošću, dostojanstvom i istinskom brigom za dobrobit svih svojih ljudi", poručio je bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. utjelovljuje kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće", proučio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Otišao je dio povijesti koju smo poznavali. Dio naših života. Rest in peace", poručila je na Twitteru bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. naraštajima je bila izvor nadahnuća. Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština", poručio je predsjednik vlade Andrej Plenković na Twitteru i izrazio sućut kraljevskoj obitelji i britanskoj naciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo