Napad na demokraciju / Svjetski čelnici osudili nasilje u američkom Kongresu: 'Ovo je neviđeni napad na američku demokraciju. Ovo nije Amerika'

Image
Foto: AP Images

Policija u američkom Kapitolu odgovorila je potezanjem oružja i suzavca dok su stotine prosvjednika upale u zgradu

7.1.2021.
8:24
AP Images
VOYO logo

Kanadski i britanski premijeri Justin Trudeau i Boris Johnson osudili su u srijedu nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštivanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

"Naravno da smo zabrinuti te pratimo situaciju iz minute u minutu", rekao je Trudeau radijskoj postaji News 1130 Vancouver. "Mislim da su američke demokratske institucije jake i nadam se da će se sve ubrzo vratiti u normalu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se SAD diljem svijeta zalaže za demokraciju te da je sada ključno da dođe do mirnog i urednog prijenosa vlasti. 

"Američki Kongres je hram demokracije. Šokantno je svjedočiti večerašnjim prizorima u Washingtonu", objavio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je na Twitteru da je vrlo zabrinut zbog nemira u Washingtonu. 

Image
policijski sat /

Kaos u američkom Kongresu! Trumpovi pristaše upali u zgradu Kapitola, ubijena jedna žena. U Washingtonu uveden policijski sat

Image
policijski sat /

Kaos u američkom Kongresu! Trumpovi pristaše upali u zgradu Kapitola, ubijena jedna žena. U Washingtonu uveden policijski sat

"Vrlo zabrinjavajuće scene iz američkog Kapitola večeras. Demokratski glasovi moraju se poštovati. Sigurni smo da će Sjedinjene Države osigurati zaštitu pravila demokracije", tvitao je Sassoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena

"U očima svijeta se čini da je američka demokracija pod opsadom. Ovo je neviđeni napad na američku demokraciju, njezine institucije i vladavinu prava. Ovo nije Amerika. Rezultati izbora 3. studenog moraju se u potpunosti poštovati", objavio je šef diplomacije EU-a Josep Borrell na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pohvaljujem riječi izabranog predsjednika Joea Bidena. Snaga američke demokracije prevladat će nad pojedincima ekstremistima", dodao je. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass rekao je da će neprijatelji demokracije pozdravljati scene nasilja u američkom Kapitolu i pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da prihvati odluku američkih glasača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tvitu objavljenom nakon što su prosvjednici upali u sjedište američkog zakonodavnog tijela, gdje su zastupnici trebali formalno potvrditi izbor Trumpovog suparnika Joea Bidena, Mass je rekao da je nasilje potaknuto zapaljivom retorikom. 

"Neprijatelji demokracije će biti oduševljeni kad vide užasne slike iz Washington DC-ja", napisao je u srijedu. "Trump i njegove pristaše moraju naposljetku prihvatiti odluku američkih glasača te prestati s gaženjem demokracije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je nasilne prosvjede u Washingtonu prozvao "šokantnim scenama" te dodao da se ishod američkih "demokratskih" izbora mora poštovati. 

Policija u američkom Kapitolu odgovorila je potezanjem oružja i suzavca dok su stotine prosvjednika upale u zgradu tražeći od Kongresa da poništi Trumpov gubitak izbora, kratko nakon što je nekolicina Trumpovih republikanaca posljednji put pokušala osporiti izborni rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik Mike Pompeo, vjeran suradnik republikanskog predsjednika, osudio je u srijedu nasilje Trumpovih pristaša koji su upali u Capitol u Washingtonu prosvjedujući protiv pobjede demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, a predsjednik UN-ove Opće skupštine Volkan Bozkir rekao je da je "veoma zabrinut" zbog "prekida demokratskog procesa u zemlji koja je domaćin Ujedinjenih naroda".

"Putovao sam u mnoge zemlje i uvijek sam se zauzimao za pravo svakog čovjeka da mirno prosvjeduje za svoja uvjerenja i za svoje interese", napisao je državni tajnik na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No nasilje, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, pa i onih koji su zaduženi za sigurnost svih nas, nedopustivo je i kod nas i u inozemstvu", istaknuo je.

Predsjednik UN-ove Opće skupštine Volkan Bozkir rekao je u srijedu u poruci na istoj društvenoj mreži da je "veoma zabrinut" zbog "prekida demokratskog procesa u zemlji koja je domaćin UN-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinut sam i zbog "nasilja u Kongresu u Washingtonu", istaknuo je bivši turski ministar.

U drugoj poruci na Twitteru koju je objavio njegov tiskovni ured, Volkan Bozkir kaže da je "tužan" zbog događaja u američkome glavnom gradu. "Vjerujem da će mir i poštovanje demokratskog procesa prevagnuti u našoj zemlji domaćinu u ovom kritičnom trenutku", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu kasno poslijepodne UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres još nije reagirao.

"Nećemo nimalo popustiti pred nasiljem šačice ljudi koji žele dovesti u pitanje" demokraciju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u videoporuci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada u jednoj od najstarijih demokracija svijeta pristaše predsjednika na odlasku oružjem dovode u pitanje legitimne rezultate izbora, to je udar na sveopće načelo - jedan čovjek, jedan glas", rekao je francuski predsjednik.

Napade osudila i Hrvatska

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman reagirao je u srijedu na Twitteru na nemire na američkom Kapitolu i naglasio da je "podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće važnosti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ministar vanjskih poslova objavio je na Twitteru da s "velikom brigom" prati zbivanja u Washingtonu.

"Podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće je važnosti", objavio je Grlić Radman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kapitol, sjedište američke demokracije, upala je gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena. Policija je uzvratila potezanjem oružja i suzavcem. 

U međuvremenu je interventna policija počela odmicati Trumpove pobornike od Kapitola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke bivših predsjednika SAD-a

Nasilje su osudili i bivši predsjednici George W. Bush i Barack Obama.

Bush je u priopćenju osudio upad Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovako se izborni rezultati osporavaju u banana republici, a ne u našoj demokratskoj republici", priopćio je.

Obama je bio puno izravniji te je poručio da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijest će pamtiti današnje nasilje, potaknuto od strane aktualnog predsjednika koji nastavlja bez temelja lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za našu naciju", rekao je Obama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo