SVATKO SA SVOJIM CILJEM / Svjetski diplomati na nogama zbog Ukrajine. Macron kod Putina, Scholz kod Bidena:'Tko vjeruje u Europu mora surađivati s Rusijom'

Što je sve Macron koji se uživio u ulogu medijatora ponudio nije poznato, no u razgovoru i večeri Putin je zadovoljan prijedlozima

8.2.2022.
19:13
VOYO logo

"Sljedećih nekoliko dana su ključni", već poznata rečenica ovaj put iz usta francuskog predsjednika Macrona nakon gotovo šestosatnih razgovora s ruskim predsjednikom Putinom. Nije došlo do povijesnog dogovora, ali su otvorena vrata za nastavak dijaloga. Nakon Rusije Macron je posjetio i Ukrajinu, a slijede i ponovni razgovori s Putinom.

Nastavljaju se i diplomatske akcije ali i ruske vojne vježbe. Putin je obećao da će Rusija učiniti sve da se pronađe kompromis i završi ukrajinska kriza. No, Moskva i dalje ne odustaje od sigurnosnih zahtjeva koje je zapad već odbio, pa Putin ponovno upozorava Europu?

"Želite li ratovati protiv Rusije? Pitajte svoje čitatelje, gledatelje, na portalima. Želite li da Francuska zarati protiv Rusije? Neka tako bude", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

No, pobjednika neće biti, nastavlja Putin. Što je sve Macron koji se uživio u ulogu medijatora ponudio nije poznato, no u razgovoru i večeri koja je uključivala i specijalitet od mesa soba s batatom i kupinama, Putin je zadovoljan prijedlozima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
situacija je napeta /

Putin: Rusija će učiniti sve da se pronađe kompromis

Image
situacija je napeta /

Putin: Rusija će učiniti sve da se pronađe kompromis


"Onaj tko vjeruje u Europu mora biti u stanju surađivati ​​s Rusijom kako bi pronašao načine i sredstva za izgradnju budućnosti s Europom i Europljanima. Je li to lak zadatak? Ne", zaključio je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske. 

Dogovor se nije ni očekivao, a s francuske strane moglo se čuti da je Macron dobio jamstva da Rusija zasad neće pokretati vojne inicijative u blizini Ukrajine, no Moskva je to demantirala, a ruske snage počele su trotjedne noćne taktičke vježbe na jugu zemlje. No, Macron i dalje vjeruje u uspjeh svoje misije.

"Rekao mi je da neće pokrenuti eskalaciju. Mislim da je to važno. Jutros je potvrđeno da u Bjelorusiji neće biti stalne vojne baze", dodao je francuski predsjednik. 

Je li Putin dobio što zauzvrat? Na njegovo inzistiranje na Sporazumina iz Minska odgovorio je i ukrajinski predsjednik. "Ukrajinski predsjednik je nedavno rekao da mu se ne sviđaju neke točke iz Sporazuma iz Minska. Sviđalo se to vama ili ne, pomirite se s tim, ljepoto moja. Trebali bi ih ispuniti", govori Putin.


"Ima, naravno, stvari s kojima se ne može raspravljati s ruskim predsjednikom, a to je da je Ukrajina prava ljepotica. Ali 'moja', kako kaže za Ukrajinu, to je malo previše", istaknuo je Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik.

Dok je francuski predsjednik radio na istoku, na drugom dijelu svijeta njemački kancelar Olaf Sholz u Washingtonu dokazivao je jedinstvo i njemačku privrženost saveznicima u slučaju ruske invazije. "Rusija će platiti visoku cijenu, to je vrlo jasna poruka koju su svi razumjeli, to je jasno izneseno više puta tako da je i u Rusiji shvaćeno", rekao je. 

A shvatio je i Scholz američku poruku, da u tom slučaju nema više ni ruskog plina, o kojem Njemačka uvelike ovisi. "Ako Rusija izvrši invaziju, to znači da tenkovi i trupe ponovno prijeđu granicu Ukrajine, onda je to to, više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo s tim završiti", jasan je bio Joe Biden, američki predsjednik. 

Uz diplomatsku ofenzivu, nastavlja je priprema na terenu. Stiže još američkih vojnika i opreme u Poljsku, nakon zapovjedi Bidena da se tamo rasporedi dodatnih 1700 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo