HRW OBAVIO INTERVJUE / Svjetsko prvenstvo u Katru nije ni počelo, a problemi se nižu. Šest pripadnika LGBT+ zajednice pritvarano, mučeno?

Image
Foto: profimedia.hr

Organizacija za ljudska prava ističe kako su pripadnici LGBT zajednice podvrgnuti fizičkom i verbalnom zlostavljanju

24.10.2022.
9:16
profimedia.hr
VOYO logo

Uočio Svjetskog prvenstva u nogometu, oči svijeta uprte su u stanje ljudskih prava u Katru. Sigurnosne snage u Kataru u rujnu su uhitili su i zlostavljali Katarce koji pripadaju LGBT zajednici, upozorava Human Rights Watch (HRW). Homoseksualnost je protuzakonita u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji, a neke su nogometne zvijezde izrazile zabrinutost zbog prava navijača koji putuju na događaj, posebice pripadnika LGBT+ zajednice i žena, piše Reuters.

To su dvije grupe koje, kako navode organizacije za ljudska prava, katarski zakoni diskriminiraju. Katar je na HRW-ove optužbe odgovorio rekavši kako njihova izvješća ''sadrže informacije koje su kategorički i nedvosmisleno lažne'', no nisu ponudili daljnja pojašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva, koje počinje 20. studenog i prvo je koje se održava u nekoj državi Bliskog istoka, poručuju da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili podrijetlo, dobrodošli, no jednako tako upozoravaju na zabranu javnog pokazivanja ljubavi.

"Sloboda izražavanja i nediskriminacija temeljena na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu trebaju biti zajamčeni trajno, svim stanovnicima Katara, a ne samo gledateljima koji idu u Katar na Svjetsko prvenstvo", stoji u priopćenju HRW-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija je priopćila da je intervjuirala šest LGBT Kataraca, uključujući četiri transrodne žene, jednu biseksualnu ženu i jednog homoseksualca, koji su prijavili da su bili zatočeni između 2019. i 2022. i podvrgnuti verbalnom i fizičkom zlostavljanju, uključujući udaranje nogama i rukama. Bili su zatvoreni u podzemnom zatvoru u Dohi bez ikakvih optužnica, a jedna osoba držana je dva mjeseca u samici, tvrde iz HRW-a.

Image
Ružna poruka /

FIFA priča o jedinstvu i miru, a Katar kaže da neće tolerirati podršku LGBT zajednici tijekom Mundijala

Image
Ružna poruka /

FIFA priča o jedinstvu i miru, a Katar kaže da neće tolerirati podršku LGBT zajednici tijekom Mundijala

"Svih šest je reklo da ih je policija prisilila da potpišu obećanje da će 'prestati s nemoralnim aktivnostima'", navodi se, dodajući da su transrodne žene zatočene imale naredbu pohađati seanse konverzijske terapije u klinici koju je sponzorirala vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katar ne "licencira niti upravlja 'centrima za konverziju'", rekao je katarski dužnosnik. Jedna od transrodnih žena iz Katara ispričala je kako je bila uhićena nekoliko puta, a posljednji put ovog ljeta kada je u pritvoru držana nekoliko tjedana,

Policija ju obično zaustavi zbog njezina izgleda ili zbog posjedovanja šminke, rekla je žena, dodavši da je bila pretučena, da je krvarila i da joj je glava bila obrijana. U Centaru za konverziju koji je trebala pohađati rekli su joj da ima poremećaj rodnog identiteta i optužili je da je transrodna zbog potrage za "suosjećanjem drugih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zadnje što želim je suosjećanje, samo želim biti svoja”, rekla je.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo