EKOLOŠKI UŽICI / Svoju ljubav prema slatkom pokažite i prema Zemlji: Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

Image
Foto: Montezuma's / FB

Usred svih problema ne bi trebalo zaboraviti i na problem otpada i potrebe njegova zbrinjavanja

20.3.2020.
16:53
Montezuma's / FB
VOYO logo

Jedan britanski brend početkom godine dizajnirao je i pokrenuo proizvodnju potpuno nove ambalaže svojih slatkih proizvoda koja je pogodna za 100-postotno recikliranje i kompostiranje, što je i prvi takav slučaj među britanskim proizvođačima čokolade.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski proizvođač čokolade Montezuma’s početkom ožujka pozivao je svoje kupce da iskuse slatku stranu ekološkog načina života na njihovom novootvorenom prodajnom mjestu u londonskom Covent Gardenu. Doduše, trenutno se u trgovinu ne može zbog mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa.

No, povod toj nesvakidašnjoj akciji tijekom koje su londonski potrošači iskorištenu jednokratnu ambalažu mogli zamijeniti za najfiniju čokoladu bilo je predstavljanje novoga održivog pakiranja ovog britanskog brenda, piše Ekovjesnik. Tako su kupci  mogli predati iskorištenu ambalažu nekih prehrambenih proizvoda koji su najveći krivci za gomilanje otpada na odlagalištima u Velikoj Britaniji.

Riječ je, primjerice, o jednokratnim posudama za salate i juhe, omotima sendviča, posudama od jako štetne i teško reciklabilne crne plastike, čašama, limenkama i bocama za razne napitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Montezuminoj pop-up trgovini tako je bila postavljena i potpuno jestiva ''skulptura'' izrađena u obliku spremnika punog nereciklabilnog otpada, čime se htjelo upozoriti na velike količine nerecikliranog otpada koji svake godine završi na odlagalištima u toj zemlji, a riječ je o 15 milijuna tona otpada.

Iako je izgledala kao hrpa smeća, ''skulptura'' se sastojala od najfinijih čokoladnih proizvoda izrađenih od klasične Montezumine bijele čokolade ispunjene tartufima i ručno oslikane za dobivanje realističnog izgleda otpada. Sve što su pravi obožavatelji i obožavateljice čokolade trebali učiniti kako bi došli do te fine čokolade bilo je predati jednokratne posude za hranu i ostalu ambalažu kako bi time dokazali svoju ekološku osviještenost te spremnost na recikliranje.

Projekt proizvodnje nove reciklabilne ambalaže pokrenut je nakon što su detaljno proučeni svi aspekti procesa pakiranja. Osim upotrebe tinta, ljepila, naljepnica i vrpci koje se mogu reciklirati, najprodavaniji Montezuma's čokoladni prutići od sada se prodaju isključivo u papirnatoj ambalaži čime je u potpunosti napuštena dosadašnja upotreba štetnih i nereciklabilnih vrećica i omota od metalizirane plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerujemo da čokolada treba blagotvorno utjecati ne samo na osobu koja ju jede, već i na okoliš i na one koji proizvode sastojke koji ju čine", rekao je Bruce Alexander, izvršni direktor Montezuma's i dodao: ''Iznimno smo ponosni što smo prvi britanski proizvođač čokolade koji je ponudio stopostotnu održivu ambalažu svih svojih  proizvoda. Ozbiljno smo pristupili dizajniranju naše nove ambalaže te smo napravili najviše što smo mogli kako bismo utjecali na smanjenje količine otpada naših proizvoda. Nadamo se da će naša nova stopostotna ekološka ambalaža i pokretanje naše nove pop-up trgovine nadahnuti ljude na bolji izbor kada je riječ o hrani''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo