bivši predsjednik srbije / Tadić ocijenio situaciju u regiji gorom nego 90-ih godina: 'Pušten je plin i jedna iskra može sve zapaliti'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivši predsjednik Srbije dodao je da su posljedice zapaljive retorike drugačije samo zato jer su se promijenile i međunarodne okolnosti

30.8.2016.
10:10
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

"U drugim okolnostima ovakva retorika bi već dovela do zveckanja oružjem", izjavio je bivši predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić u intervjuu za beogradski list Danas, komentirajući napetosti u regiji.

"Nažalost, na čitavom prostoru Balkana prevladava stav da se u izbornoj kampanji može sve reći i to je temeljna razlika u odnosu na moju politiku. U vrijeme mog mandata nismo imali problema s Hrvatskom jer smo mi inicirali i generirali prijateljske regionalne odnose i doprinosili politici pomirenja", rekao je Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši srbijanski predsjednik ocijenio je da aktualna srbijanska vlada "samo simulira politiku pomirenja".

"Tjedan dana razmjenjuju uvrede, organiziraju se televizijske emisije govora mržnje i huškanja, a onda tjedan dana upućuju mirotvorne poruke. Tu nema nikakve iskrenosti", rekao je Tadić u intervjuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj ocjeni, od toga je još opasnije što Tomislav Nikolić, kao predsjednik Srbije, uspoređuje bivšeg hrvatskog premijera s Antom Pavelićem i ustašama jer Zoran Milanović ne obnaša državnu dužnost, a poznato je, kaže Tadić, da se uvijek "otvoreno suprotstavljao ustašluku u hrvatskoj državi".

Tadićeva je ocjena i da su odnosi u regiji sada takvi da jedna teška riječ može srušiti sve što je učinjeno na izgradnji regionalnih odnosa do 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pušten je plin iz boce u čitavu regiju i jedna iskra može sve zapaliti", tvrdi Tadić i sugerira da bi EU trebala reagirati ne samo na ono što dolazi iz Hrvatske već i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo