prve poruke / Tajani najavio snažniji Europski parlament, privrženost Europi: 'Počinje nova era, bit ću predsjednik svih'

Image
Foto: AP

Tajani je opetovano ponovio da želi da se glas EP-a više i snažnije čuje i u Europskoj komisiji

18.1.2017.
7:05
AP
VOYO logo
Image
Politika EU /

Tko je Antonio Tajani, novi predsjednik Europskog parlamenta?

Image
Politika EU /

Tko je Antonio Tajani, novi predsjednik Europskog parlamenta?

Novoizabrani predsjednik Europskog parlamenta, talijanski konzervativac Antonio Tajani, u utorak navečer je poručio da će raditi na snaženju uloge EP-a te odlučno ponovio svoju privrženost Europi.

"Počinje nova era (...) biti ću predsjednik svih. Želim biti jamac jednog snažnijeg parlamenta", kazao je Tajani na konferenciji za novinare nakon pobjede do koje je došao u četvrtom krugu glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ću stajati ispred Europskog vijeća, nastavio je Tajani, "to neće biti moji prijedlozi, bit će to prijedlozi većine u Parlamentu".

Zahvaljući se svima koji su glasali za njega, ali i njegovom suparniku iz redova socijalista i demokrata te sunarodnjaku Gianniju Pittelli, Tajani je opetovano ponovio da želi da se glas EP-a više i snažnije čuje i u Europskoj komisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je, s obzirom na stajališta europskih konzervativaca o "manje, a ne više Europe", a sa čijim je glasovima također pobijedio, kazao da je njegov stav identičan onome što je jutros kazao: da vjeruje u Europu.

 "Vjerujem u Europu, ali potrebne su nam promjene", kazao je Tajani uoči glasovanjao a tu je poruku odaslao i nakon izborne pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima je potvrdio da je "velikoj koaliciji" EPP-a i S&D-a došao kraj, ali da će sve učiniti na "kovanju novih odnosa" sa socijalistima.

Oni su druga najjača politička skupina u parlamentu (...) ne mogu biti isključeni iz političkih inicijativa", rekao je Tajani i čestitao "svom prijatelju" Pittelli na kandidaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se na Brexit kazao je da će Parlament na tome morati predano raditi te odbacio špekulacije da bi Europski konzervativci i reformisti (ECR) mogli utjecati na ishod pregovora o Brexitu.

"O Brexitu će u ime Parlamenta govoriti Guy Verhofstadt", kazao je Tajani i još jednom ukazao na ozbiljnu namjeru stvaranja "sve znakovitije uloge Parlamenta" u europskom procesu odlučivanja. Nije propustio spomenuti kako sporazum s liberalima koji nije naišao na dobar odjek kod socijalista, smatra "značajnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju je pobjedu danas posebice posvetio žrtvama nedavnog potresa u Italiji koji trpe i posljedice velikih hladnoća te kazao da bi Europa "prvo i ponajprije" trebala biti na korist tih građana.

Svom prethodniku Martinu Schulzu je zahvalio što je "vratio čast Europskom parlamentu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec iz redova Zelenih smatra, međutim, da se izborom Tajanija neće ništa promijeniti jer se radi o istim ljudima koji se u svojim raspravama u posljednje dvije i pol godine "nisu maknuli s mrtve točke".

"Tajani kao novi predsjednik Europskog parlamenta teško može zaobići ustaljenu politiku dogovora dviju velikih političkih grupacija putem koje se mišljenja manjih opcija lako i jednostavno zaobilaze (...) Ovo će biti nastavak iste prakse u kojoj se europski zakoni donose zajedničkim dogovorom velikih igrača zanemarivanjem stvarnih interesa građana", smatra Škrlec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da ta velika koalicija nije bila dobra za EP jer je na neki način dokinula snagu parlamenta u demokratskom načinu odlučivanja i drugim kubovima zastupnika bilo je teško nadjačati taj blok.

Verhofstadta je, zbog koketiranja s pokretom Pet zvjezdica, a potom i sklapanja pakta s EPP-om kako bi nastavio predvoditi ALDE, nazvao "gubitnikom godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilijana Borzan (S&D) lošim smatra situaciju u kojoj pučani sada imaju dominaciju u svim europskim institucijama.,

"Podsjećam da se radi o proeuropskim opcijama i mi smo ovdje na neki način u koaliciji što se toga tiče – na suprotnoj strani od euroskeptika, svih onih koji bi rado da Europske unije nema. Ukoliko se mi svađamo i remetimo naše odnose, samim time moći će likovati ovi koji su protiv nas", kazala je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruža Tomašić, (ECR),  koja je do posljednjeg kruga izbora, kad su ostali samo Tajani i Pittella, podržavala kolegicu iz ECR grupe Helgu Stevens, kazala je da je u odlućujućem krugu podržala Tajanija koji im je obećao da će sve političke grupacije tretirati jednako i da će Europski parlament konačno postati mjesto u kojem će svatko biti saslušan s pozornošću i poštovanjem.

"Krajnje je vrijeme da se prestane ignorirati one zastupnike koji ne misle kao većina. I njih su građani EU-a birali i zaslužuju poštovanje", kazala je Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajani, vrlo svjestan ožiljaka koje je ostavila neobično žustra bitka za predsjedničku poziciju, obećao je: "Bit ću predsjednik svih vas".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo