U kineskom gradu / Taksisti dobili neobičnu naredbu od vlade: Moraju ukloniti tetovaže

Image
Foto: Shutterstock

Navodno je cilj spriječiti nelagodu kod putnika, ali i usporiti rastuću popularnost tetoviranja među mlađim generacijama

5.10.2020.
11:25
Shutterstock
VOYO logo

Taksisti kineskog grada Lanzhou od vlade dobili su neobičnu direktivu: moraju se riješiti tetovaža.

Naredba je izrečena nakon kampanje taksista kojom su htjeli dotjerati imidž lokanih vozača, piše Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je cilj spriječiti nelagodu kod putnika, ali i usporiti rastuću popularnost tetoviranja među mlađim generacijama.

Jedan vozač koji se svojih slika ne želi riješiti odgovorio je vladi putem online foruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POKRENUTA PETICIJA /

EU kani zabraniti neke tetovaže: 'Ne mislim da su opasne, ali ni ne razmišljam previše o tome...'

Image
POKRENUTA PETICIJA /

EU kani zabraniti neke tetovaže: 'Ne mislim da su opasne, ali ni ne razmišljam previše o tome...'

"Kada smo se prijavljivali za dozvole, dostavili smo papire koji pokazuju da nemamo prekršaja ili kaznenih djela. Tetovaže nas ne čine zločincima", napisao je vozač koji smatra da su naredbe vlade jednostavno diskriminacija.

Usprkos činjenici da je uklanjanje tetovaža iznimno skup i bolan proces nakog kojeg mogu ostati ožiljci, nije došlo do poništenje odluke uz objašnjenje da "velike tetovaže na vozačima mogu uznemiriti putnike koji su žene ili djeca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije jasno tko bi uklanjanje platio ni kako bi se direktiva provodila, a predstavnici vlade u Lanzhou odbili su komentirati.

Kultura tetoviranja u Kini je još uvijek osjetljiva tema jer ih mnogi povezuju s kriminalcima i zločinom, primjerice s Yakuzama. S druge strane, sve više sportaša ima neku tetovažu, kao olimpijski šampion u badmintonu Lin Dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postepeno prihvaćanje tetoviranja naišlo je na otpor konzervativaca. Na televiziji se slike tetovaža zamagljuju, kao i dekolte te muške naušnice, 2017. i 2019. godine. Službenici u svijetu sporta naredili su nogometašima s tetovažama po rukama da nose duge rukave tokom kupa Azije prošle godine.

Reakcije javnosti su podijeljene. Neslužbena anketa na društvenim mrežama pitala je 3000 žena bi li se vozile s tetoviranim vozačem, pri čemu je 850 izjavilo da bi, dok je 1000 reklo da ne bi. Jedan muškarac je na blogu izjavio da poštuje umjetnost tetoviranja, ali da bi postao nervozan kada bi tetovirani vozač skrenuo u praznu ulicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki pak smatraju da je naredba vlade odraz zastarjelih predrasuda. Diane Yang, 29-godišnjakinja iz Wuhana, nije skrivala nezadovoljstvo s obrazloženjem iza direktive.

"Ako se onima na visokim pozicijama ne sviđaju tetovaže, molim da ne koriste žene kao izgovor. Tetovaže se ne bi trebale smatrati manifestacijom loših namjera", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo