RAZGOVORI SA ZAPADOM / Talibani prvi put na europskom tlu: Na pregovore u Oslo stigli su s jasnim ciljem

Vlast je to koju nije priznala nijedna vlada u svijetu unatoč brojnim apelima talibana. Žele da im se ublaže sankcije koje su im nametnule Europa i Amerika

24.1.2022.
20:05
VOYO logo

"Ovo nije priznanje talibanske vlasti" poručio je Zapad 15-očlanoj, potpuno muškoj delegaciji koja je jutros po prvi put službeno razgovarala s predstavnicima SAD-a i EU-a i to na europskom tlu. No kao da to njima nitko nije rekao.

"Ovo je korak ka legitimizaciji afganistanske vlade od strane ovih zemalja. Zbog 20-godišnje propagande, bilo je nekih problema u vezi s talibanima, ali ovaj poziv na komunikaciju će pomoći Europskoj uniji, SAD-u i drugim zemljama da izbrišu pogrešnu sliku afganistanske vlade," rekao je je Shafiullah Azam, potpredsjednik za ekonomsku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Talibani su stigli s jasnim ciljem, a to je odmrznuti 10 milijardi dolara iz svoje središnje banke otkad su im Amerika i Europa nametnule sankcije. Na stol su, kao zalog dobre volje stavili svoj najnoviji zakon koji udovicama omogućava ponovnu udaju po svom izboru. Sinoć su u Oslu razgovarali i sa ženskim udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
krvav pothvat /

Britanski premijer Johnson upozorava Rusiju da bi invazija na Ukrajinu bila katastrofalna

Image
krvav pothvat /

Britanski premijer Johnson upozorava Rusiju da bi invazija na Ukrajinu bila katastrofalna


Mahbouba Seraj, afganistanska aktivistica za ženska prava kaže: "Da, slušali su. Treba to reći. Stvarno su slušali. Dale smo im papire i rekle što želimo. Uzeli su ga. Bili su vrlo, vrlo srdačni.

Neke škole u Afganistanu još ne održavaju nastavu za djevojčice, no najavljeno je da će se to riješiti do ožujka. Glad i oštra zima, dovele su na tisuće Afganistanaca na rub smrti. Ujedinjeni narodi uspjeli su odmrznuti dio novca, kako bi talibani mogli platiti struju koju uvoze, no upozorili su da je čak milijun afganistanske djece u opasnosti od gladovanja, a većina od 38 milijuna ljudi u zemlji živi ispod granice siromaštva.

Nakon nevjerojatno brze okupacije Afganistana, lani u kolovozu, kad je tadašnja afganistanska vlast bez otpora potpisala kapitulaciju, a predsjednik pobjegao iz zemlje, za njim su pokušale krenuti na tisuće Afganistanaca. Tristotinjak ih je tada evakuirala i Norveška u kojoj se danas održavaju razgovori obilježeni i prosvjedima izbjeglih Afganistanaca te boraca za ljudska prava.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo