izvješće SIGAR-a / Talibanski militanti proširili su teritorij i utjecaj u Afganistanu u 2018.

Image
Foto: AP Images

Vlada sada kontrolira i ima utjecaj u 53,8 posto regija, u odnosu na 64 posto njih u prethodnom periodu

30.1.2019.
23:12
AP Images
VOYO logo

Talibanski militanti proširili su svoj teritorij i utjecaj u Afganistanu u 2018., objavila je u srijedu američko nadzorno tijelo u svojem posljednjem izvješću. 

Između srpnja i listopada, afganistanska vlada je izgubila najmanje sedam regija od njih skoro 407 koje su preuzeli talibanski militanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada sada kontrolira i ima utjecaj u 53,8 posto regija, u odnosu na 64 posto njih u prethodnom periodu, objavio je Posebni glavni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR). 

SIGAR je utemeljio Kongres 2008. kako bi upućivao zastupnicima neovisne procjene o američkim ulaganjima u Afganistanu s kojim Sjedinjene Države vode najdugotrajniji rat u svojoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talibani sada kontroliraju najmanje 12 posto regija u ratom zahvaćenoj zemlji dok je skoro 34 posto regija bilo sporno u listopadu 2018., pokazalo je to izvješće. 

Također se navodi brojka afganistanske vojske koja je pala na najnižu razinu od siječnja 2015. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je prošli tjedan da je najmanje 45.000 afganistanskih vojnika ubijeno od 2014.

Izvješće nadzornog tijela došlo je dan nakon što su američki i talibanski predstavnici završili posljednji krug mirovnih pregovora u Dohi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Donald Trump tvitao je u srijedu da pregovori "teku vrlo dobro".

"Sukobi se nastavljaju, a Afganistanci žele mir u ovom ratu koji nema kraja. Vidjet ćemo uskoro hoće li pregovori biti uspješni", napisao je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki posebni predstavnik za pomirbu u Afganistanu Zalmay Khalilzad rekao je za New York Times da su se obje strane složile da će izraditi "okvir" za mirovni sporazum.  

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo