Talijani odlučni: 'Dosta nam je licemjernih lekcija, brod s migrantima ne može u našu luku'

Image
Foto: AP Images

Italija je unazad pet godina primila više od 640.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, dok su se ostale članice EU-a uglavnom oglušile na molbe Rima da preuzmu određeni broj ljudi

13.6.2018.
13:36
AP Images
VOYO logo

Italija je srijedu priopćila da je njezina odluka da zatvori svoje luke za prihvat nekoliko stotina migranata koji se nalaze na brodu strane nevladine udruge čvrsta i nepokolebljiva, prenosi Reuters i podsjeća da je između Rima i Pariza zbog tog problema izbila žučljiva rasprava. 

"Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruga i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku", kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u razgovoru za list Corriere della Sera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne.

"Izjave koje se tiču Aquariusa i koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije", uzvratila je odmah talijanska vlada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomenutom brodu, koji od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu nakon što su Italija i Malta odbile dati dozvolu za pristanak u njihove luke, nalazi se 629 migranata, većinom iz subsaharske Afrike. Dio migranata je prebačen na dva talijanska broda ratne mornarice i obalne straže i plove prema španjolskoj luci Valenciji.

U međuvremenu je brod talijanske obalne straže pristao u luku Cataniju na Siciliji s 937 migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je unazad pet godina primila više od 640.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, dok su se ostale članice EU-a uglavnom oglušile na molbe Rima da preuzmu određeni broj ljudi i podijele troškove njihove skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo