SLUŽBENO POTVRĐEN / Talijani popustili pod pritiskom Europske komisije: Izmijenili kontroverzni proračun za 2019.

Image
Foto: AP Images

Proračun je promijenjen nakon spora s Europskom komisijom zbog deficita koji je Bruxelles smatrao prevelikim

30.12.2018.
22:09
AP Images
VOYO logo

Talijanski zastupnici u nedjelju su i službeno potvrdili proračun za 2019.,  prihvativši izmijenjeni tekst pod pritiskom Europske komisije koja je prijeteći kaznenim mjerama primorala populističku vladu da smanji prekomjerni deficit

Proračun je promijenjen nakon spora s Europskom komisijom zbog deficita koji je Bruxelles smatrao prevelikim. Na kraju je prihvaćen s 313 glasova za i 70 protiv. To je prvi proračun u povijesti Europske unije kojega je originalna verzija odbačena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senat je već odobrio revidirani proračun, a kasno u subotu to su izglasavanjem povjerenja vladi učinili i članovi zastupničkog doma.

Nakon nedjeljnog glasanja, povjerenik EK-a za gospodarstvo Pierre Moscovici na Twitteru je poručio da će se primjena proračuna budno motriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmjeravanje snaga između talijanske koalicijske vlade Pokreta pet zvijezda i Lige te europskih vlasti počelo je početkom jeseni, kada je Rim predstavio plan proračuna u kojem je predviđao javni deficit od 2,4 posto BDP-a, što je više od 0,8 posto na koliko se obvezala prethodna vlada.

Talijanski javni dug premašuje 130 posto BDP-a i drugi je najviši u eurozoni nakon Grčke, te dvostruko veći od propisa EU-a koja su gornju granicu postavila na 60 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija stoga mora obuzdati taj dug kako bi izbjegla sankcije financijskih tržišta i prekršajnu proceduru EU.

Rim je prošli tjedan pristao smanjiti rashodovnu stranu i revidirati prijedlog proračuna s ciljanim deficitom od 2,04 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi, revidirani proračun za 2019. donosi niz izmjena, no ističe se ublažavanje uvjete odlaska u mirovinu, što je bilo ključno obećanje stranke Lige s 3,9 milijarda eura u proračunu za 2019. i 8,6 millijardi u 2020.

Sadrži i ključno obećanje populističkog Pokreta 5 zvijezda (M5S) o mjesečnoj plaći od 780 eura za 1,7 milijuna najsiromašnijih obitelji. Prvotno je bilo u tu svrhu predviđeno 9 milijarda eura za 2019, a zatim je smanjeno na 7,1 milijardu.  M5S obećaje da će prve takve plaće biti isplaćene već u travnju, no analitičari ocjenjuju da će to biti vrlo složeno i teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun donosi i oprost za osobe koje nisu platile porez u određenom razdoblju, ali su ga prijavile ispravno ili su prijavile manje.  

Glasanje u parlamentu proteklih dana bilo je praćeno prosvjedima oporbene Demokratske stranke (lijevi centar) koja je ocijenila da su čelnici vladajuće koalicije Luigi di Maio (iz stranke M5S) i Matteo Slavini (vođa Lige, ujedno ministar unutarnjih poslova), nalik "pijanim vozačima autobusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i bivši premijer Silvio Berlusconi iz stranke Forza Italia (desni centar) kritikom da je proračun upravo suprotno od obećanja koje su vladajući iznosili u kampanji i nakon izbora. 

"To je proračun koji se igra s budućnošću mladih ljudi, starijima otima mirovine i kažnjava one koji čine dobro", rekao je Berlusconi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtke će ukupno plaćati više poreza i najviše će biti pogođene banke i osiguravajuće kuće, ali će dvostruko više poreza plaćati i neprofitne organizacije. Vlada je obećala da će tu mjeru ipak revidirati od siječnja nadalje. 

Salvini je kritike odbacio i ustvrdio da će revidirani proračun "vratiti više od 20 milijarda eura u džepove Talijana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo