Kulturološka borba protiv terorizma / Talijanska vlada kulturom protiv terorizma: 'Oni zamišljaju teror, mi odgovaramo kulturom'

Image
Foto: Youtube Screenshot

Sredinom rujna, malo više od pola milijuna 18-godišnjih Talijana primit će bonove u vrijednosti od 500 dolara kojima će moći besplatno posjećivati muzeje, odlaziti na koncerte ili gledati filmove

31.8.2016.
11:45
Youtube Screenshot
VOYO logo

Europska borba protiv ISIL-a i istomišljenika došla je na novu razinu - sredinom rujna, malo više od pola milijuna 18-godišnjih Talijana primit će bonove u vrijednosti od 500 dolara, otprilike 3.300 kuna, kojima će moći besplatno posjećivati muzeje, odlaziti na koncerte po smanjenoj cijeni ili gledati filmove. 

"Ovo šalje jasnu poruku - toplu dobrodošlicu svim 18-godišnjacima koji ulaze
u svijet odraslih i da se prisjete koliko je bitna kultura, ne samo za osobno
obogaćivanje već i za osnaživanje društva", izjavio je Tommaso Nannicini, direktor programa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema talijanskim vlastima, program je također namijenjen slanju poruke militantskim grupama. Još je prošle godine premijer Matteo Renzi implicirao kako se s ekstremistima ne bi trebalo suočavati samo u vojnom smislu, već i u ideološkom. Najava programa stigla je nakon napada u Parizu tijekom kojeg je poginulo 130 ljudi.


"Oni zamišljaju teror, mi odgovaramo kulturom. Uništavaju kipove, mi volimo umjetnost. Uništavaju knjige, mi smo zemlja knjižnica", kazao je Renzi, aludirajući na "kulturološku borbu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska i Njemačka su također eksperimentirale s manjim, ali sličnim shemama. 
Francuski studenti uživaju besplatan ulaz u sve javne muzeje u Parizu. 

No, program neće biti jeftin i bez rizika - talijanska vlada očekuje kako će se potrošiti oko 300 milijuna dolara na program te ovisi koliko će kvalificiranih prisvojiti novac. Teoretski, svi 18-godišnji građani iz EU koji žive u Italiji će se - bez obzira na narodnost i religiju - moći prijaviti, a program istječe krajem sljedeće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo