ZA BOLJE DRUŠTVO / Talijanski premijer sucima: 'Prestanite opravdavati ubojstva žena'

Image
Foto: AP Images

Italija mora postići 'kulturnu revoluciju' oko svojih stavova prema ženama kako bi izgradila 'bolje društvo', poručio je Conte

14.3.2019.
22:58
AP Images
VOYO logo

Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je kritizirao suce koji su priznavali olakotne okolnosti ubojicama žena jer su zločine počinili u afektu, zbog ljubomore ili razočaranosti. 

Obiteljsko nasilje veliki je problem u Italiji, a ovog su mjeseca dvije umanjene kazne izazvale bijes javnosti jer su suci u obrazloženjima govorili o povrijeđenim osjećajima muškaraca koji su ubili svoje žene ili djevojke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizivni sud u Bologni prepolovio je na 16 godina kaznu muškarcu koji je zadavio svoju suprugu 2016. u stanju koje je sudski psihijatar proglasio "emocionalnom i strastvenom olujom". 

Ubojica je pronašao poruke drugih muškaraca u mobitelu svoje supruge, a ona mu je rekla da želi prekinuti njihovu vezu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom slučaju, u Genovi, muškarac koji je izbo svoju suprugu do smrti dobio je 16 godina zatvora umjesto 30 koliko su tražili tužitelji. Sudac je odlučio da je ubojica bio vođen "bijesom i očajem, dubokim razočaranjem i gnjevom". 

Muškarac je otkrio da njegova supruga nije ostavila svog ljubavnika kao što mu je obećala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme žestokih kritika aktivistkinja za ženska prava u raspravu se uključio i Conte, po zvanju odvjetnik. Na Facebooku je napisao da, iako suci trebaju ostati neovisni, ovakvi slučajevi otvaraju pitanja kulture koja on mora komentirati. 

"Moramo snažno razjasniti da nikakva EMOCIONALNA REAKCIJA, NIKAKVI OSJEćAJI, KOLIKO GOD BILI INTENZIVNI, ne mogu opravdati ili ublažiti težinu ubojstava žena", napisao je Conte, koristeći velika slova kako bi naglasio svoju poruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U još jednoj spornoj presudi objavljenoj ovaj mjesec prizivni sud u Anconi odbacio je presudu za silovanje jer dva osumnjičenika smatraju žrtvu nedovoljno atraktivnom i suviše "muževnom" da bi ju htjeli silovati. 

U Italiji je između 2006. i 2016. po jedna žena ubijena svaki drugi dan. U tom razdoblju ih je ubijeno 1.740, odnosno prosječno 174 godišnje, pokazalo je nedavno istraživanje. Jedna u tri žene u dobi između 16 i 70 godina doživjela je fizičko ili spolno zlostavljanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Conte, nestranački premijer na čelu koalicije Lige i Pokreta pet zvijezda, poručio je kako Italija mora postići "kulturnu revoluciju" oko svojih stavova prema ženama kako bi izgradila "bolje društvo".  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo