Mario Draghi / Talijanski premijer večeras podnosi ostavku: 'Koalicija koja je poduprla ovu vladu više ne postoji'

Image
Foto: AP

To bi moglo dovesti do nacionalnih izbora već u rujnu ili listopadu...

14.7.2022.
20:35
AP
VOYO logo

Mario Draghi rekao je da će podnijeti ostavku na dužnost talijanskog premijera u četvrtak nakon što stranka u njegovoj vladajućoj koaliciji nije sudjelovala u glasovanju o povjerenju. "Večeras ću podnijeti ostavku predsjedniku republike", rekao je Draghi vladi, prema priopćenju koje je objavio njegov ured.

"Koalicija nacionalnog jedinstva koja je poduprla ovu vladu više ne postoji", dodao je bivši predsjednik Europske središnje banke koji je premijer široke koalicije od veljače 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na nacionalnim izborima početkom 2023.

Odluka Stranke 5 zvijezda da bojkotira glasanje o povjerenju u četvrtak gurnula je Italiju u političku neizvjesnost, što bi moglo potkopati napore da se osiguraju milijarde eura iz fondova Europske unije, da se zemlja uhvati u koštac sa štetnom sušom te da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draghi je povećao uloge rekavši da ne bi želio voditi vladu bez Stranke 5 zvijezda, koja je postala najveća stranka na prethodnim izborima 2018., ali je od tada izgubila podršku javnosti.

To bi moglo dovesti do nacionalnih izbora već u rujnu ili listopadu nakon što su druge koalicijske stranke rekle da ih treba održati ako Stranka 5 zvijezda više ne podupire vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo