Italexit / Talijanski senator osniva pokret za izlazak Italije iz EU: 'Ne mogu nas više ucjenjivati'

Image
Foto: Facebook/Gianluigi Paragone, Shutterstock

Problem Europske unije dominira talijanskom politikom posljednjih godina, a euroskeptici krive EU za ekonomsku stagnaciju

21.7.2020.
16:47
Facebook/Gianluigi Paragone, Shutterstock
VOYO logo

Poznati talijanski senator namjerava osnovati politički pokret s misijom izvođenja Italije iz Europske unije, pokušavajući kapitalizirati na antibriselskom sentimentu, dok zemlja nastoji oživjeti ekonomiju koja je snažno pogođena koronavirusom.

Ne poštivanje ugleda Italije

Gianluigi Paragone, bivši TV novinar, susreo se s tvorcem Brexita, Nigela Faragea, u Londonu u ponedjeljak, prije nego što je najavio formalni nastanak njegove "Italexit" stranke kasnije ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu nas više ucjenjivati zemlje koje ne poštuju veliki ugled Italije", rekao je Paragone, dodavši da se samo "suverena država", poput Britanije, može baviti ekonomskom krizom koju je izazvala pandemija.

Ostaje vidjeti može li Paragoneov pokret zaplivati na antieuropskom sentimentu koji je postao popularan među Talijanima posljednjih godina, no kojem nedostaje očigledan politički okvir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paragone je napustio Pokret pet zvjezdica ubrzo nakon što je formirao vladu s proeuropskom Demokratskom strankom (PD) prošle godine, zadržavši kritičan stav prema briselskim institucijama.

Čak je i desničarska Liga Mattea Salvinija, sve donedavno glavno utočište euroskeptika, smekšala svoj stav protiv Bruxellesa i eura kako bi postigla respektabilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme nastanka Paragoneovog pokreta je upitno, s obzirom na to da dolazi nakon što je EU u utorak izglasala ekonomski fond za oporavak vrijedan 750 milijardi eura, za koji pristaše unije kažu da pokazuje obnovljenu koheziju i viziju.

Image
fondovi za obnovu /

Zašto je Njemačka odjednom tako velikodušna? Nekad je sve tjerala na štednju, a sad dijeli milijarde

Image
fondovi za obnovu /

Zašto je Njemačka odjednom tako velikodušna? Nekad je sve tjerala na štednju, a sad dijeli milijarde

Krive EU za ekonomsku stagnaciju

Premijer Giuseppe Conte rekao je ranije u utorak da će 28 posto sredstava iz fonda biti namijenjeno za Italiju u kombinaciji subvencija i zajmova koji bi mogli izmijeniti "lice zemlje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi žele promijeniti Europu, mi je želimo napustiti", rekao je Paragone nakon što je donesen budžet.

Problem Europske unije dominira talijanskom politikom posljednjih godina, a euroskeptici krive EU za kroničnu ekonomsku stagnaciju zemlje i poteškoće u nošenju s afričkim migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa Eurobarometra iz 1998. godine pokazala je da 68 posto Talijana podržava članstvo u Europskoj uniji, dok je 2002. godine, nakon uvođenja eura, Italija bila druga po redu među nacijama koje podržavaju EU, nakon Luksemburga, a pozitivno mišljenje o uniji imalo je 79 posto stanovništva.

Prema anketama SWG-a krajem svibnja ove godine, ispostavilo se da samo 39 posto Talijana vjeruje Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo