'Tko može vjerovati u ovo smeće?' / Tamara otvorila dušu: 'Mjesecima sam širila lažne vijesti o napadima muslimana...'

Image
Foto: Pixabay

Posao joj je bio prerađivanje vijesti s ekstremno desnih američkih portala, a ona je bila užasnuta njihovim sadržajem

29.5.2019.
13:05
Pixabay
VOYO logo

Makedonka koja je na BBC-ju predstavljena pod pseudonimom Tamara ispričala je svoju priču o devetomjesečnom radu na portalu koji se uređivao u Makedoniji, a objavljivao je lažne vijesti za "potrebe" američkog tržišta. 

U travnju 2017. godine dobila je poziv od prijatelja. "Znam da trenutno nisi zaposlena. Ovo ti je način da nešto radiš i zaradiš, a ne moraš izaći iz kuće", kazao joj je prijatelj, a kao njezine kvalifikacije za posao naveo činjenicu da se razumije u politiku i dobro poznaje engleski jezik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je s oduševljenjem prihvatila rad na internetskom portalu koji objavljuje vijesti, no tada još nije bila svjesna kakve vijesti. Potom ju je nazvao i njezin budući poslodavac. "Kada mi je Marco objasnio kakav je to portal, shvatila sam da ću pisati tzv. 'fake news' ili lažne vijesti", objasnila je Tamara. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti portali imaju najgore članke"

Njezin posao bio je prerađivanje vijesti s ekstremno desnih američkih portala, a liberalna Tamara bila je užasnuta njihovim sadržajem. "Još uvijek sam uvjerena da ti portali imaju najgore članke. Mnogi su o muslimanskim napadima, a ja vjerujem da mnogi od njih nisu istiniti, nego potpuno izmišljeni", rekla je Tamara. 

Otkrila je da su u mnogim tim člancima ubačene lažne informacije i fotografije s raznih događaja koji se ne odnose na događaj o kojem se radi u tekstu. Tamaru su "naučili" da samo preko Googlea nađe fotografije i stavi u članak koji objavljuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna od tehnika koje koriste pisci lažnih vijesti je da tekstove o stvarnim događajima obrađuju tako da njima šire strah i ljutnju među čitateljima koji dobivaju iskrivljenu sliku svijeta, a 'igra' se na njihove predrasude. "Ti događaji su se dogodili, ljudi su bili tamo pa to nije potpuno lažna priča. To je propaganda i pranje mozga načinom na koji se priča ispriča", kaže Tamara. 

Zarađivali i do 2000 dolara na dan

Njezin posao bio je prerađivanje originalnih američkih članaka tako da ih se ne može prepoznati kao plagirane tekstove i primamljivije za dijeljenje na društvenim mrežama što je njezinom "poslodavcu" Marcu donosilo zaradu od Googleovih oglasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima jednog od vlasnika takvih portala, kojih je u Sjevernoj Makedoniji bio veliki broj, objavljivanjem takvih vijesti mogli su na taj način zaraditi i do 2.000 dolara na dan. Taj je portal imao više od milijun "likeova" na Facebooku. Tamarin poslodavac Marco je vodio dva takva portala s više od 2 milijuna pratitelja na Facebooku. 

"Kada bih pisala te tekstove pitala bih se: 'O Bože, pa tko može povjerovati u ovo smeće? Koliko neobrazovan i neinteligentan moraš biti da ih čitaš", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su bili dugi članci s oko 1000 riječi u kojima bi se možda dvije riječi odnosile na vijest, a ostatak bi bile uvrede", rekla je Tamara. Smatra kako su i autori originalnih članaka koje je prerađivala bili svjesni da oni nisu istiniti. 

Tko stoji iza portala s lažnim vijestima

"Da bi napisao takav članak, moraš biti svjestan što pišeš. Mislim da ne vjeruju u priče koje piše, oni znaju da su to lažne vijesti i da pišu laži. Koliko moraš biti u zabludi da bi vjerovao da je to istina", pita se Tamara. Uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, na kojima je pobijedio Donald Trump, iz grada Velesa u Sjevernoj Makedoniji "uređivano" je oko 140 takvih portala s lažnim vijestima, a mladi koji su vodili te portale zarađivali su po nekoliko tisuća dolara kada bi bio dobar dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamara je zarađivala oko 3 eura po članku ili oko 24 eura na dan. U prosincu 2017. godine Facebook je zabranio nekoliko tih portala, a među njima i onaj njezinog poslodavca. Još uvijek je otvoreno pitanje tko je zaista stajao iza svih tih stranica. Do nedavno se vjerovalo da su se portali s lažnim vijestima u Sjevernoj Makedoniji počeli otvarati spontano kada su sposobni tinejdžeri "namirisali novac" od plasiranja takvih vijesti u predsjedničkoj kampanji za američke izbore 2016. godine. 

No, najnoviji dokazi idu za time da je cijelu lavinu "zakolutao" makedonski odvjetnik Trajche Arsov koji je radio s nekoliko visokopozicioniranih američkih partnera, uključujući i s republikanskim političarom Parisom Wadeom. Buzzfeed News je otkrio da je Arsov registrirao prvu domenu usmjerenu prema američkoj politici iz Velesa, USAPoliticsToday.com, 23. rujna 2015. godine. To je potom moglo dovesti do lančane reakcije otvaranja stotina takvih portala u Sjevernoj Makedoniji, piše BBC.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo