'rade poput robota' / Tanzanijske kućne pomoćnice silovane i zlostavljane u zaljevskim zemljama

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Tisuće tanzanijskih žena odlazi raditi na Bliski istok, često privučene obećanjima o plaćama deset puta većima od onih koje bi mogle zaraditi kod kuće

14.11.2017.
10:46
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Tanzanijske kućne pomoćnice u zaljevskim zemljama poslodavci tuku, seksualno napadaju i otimaju im plaće, upozorili su aktivisti za ljudska prava u utorak i pozvali da se okončaju pravila o zapošljavanju koja omogućavaju zlostavljanje. 

Tisuće tanzanijskih žena odlazi raditi na Bliski istok, često privučene obećanjima o plaćama deset puta većima od onih koje bi mogle zaraditi kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim pravila za dobivanje vize u Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima poznata kao sustav kafala znače da ne mogu promijeniti posao bez pristanka njihovih poslodavaca te da im se može suditi za "bijeg" ako napuste posao, navodi se u izvješću Human Rights Watcha.

Većina od 50 žena intervjuiranih za izvješće pod nazivom "Rade poput robota" prisiljene su raditi 15 do 21 sat na dan a njihove putovnice su zaplijenjene, navodi HRW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od pola ih je potplaćeno a neke uopće nisu plaćene. Od pet žena dvije su kazale da su seksualno uznemiravane ili izložene seksualnim napadima.

Većina migrantskih kućnih pomoćnica u zaljevskim zemljama dolazi iz azijskih zemalja.  No aktivisti za ljudska prava kažu da se posrednici pri zapošljavanju sve više okreću istočnoj Africi gdje su mnogo slabije zaštićene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW je pozvao na reformu sustava kafala, na uvođenje minimalne plaće i na okončanje diskriminacije u plaćama.

Jedna Tanzanijka zaposlena u Omanu rekla je autorima izvješća da ju je njezin poslodavac napao kad se vratila kući iz bolnice gdje je bila zbog nesvjestice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da ju je poslodavac silovao nakon što su je svukle i istukle dvije žene u toj obitelji.

"Oduzeli su mi novac koji sam zaradila ... Bila sam preplašena, traumatizirana i nisam znala kome da se obratim", navodi se njezino svjedočenje u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga žena, koja je radila 17 sati na dan, rekla je da je iz te kuće otišla nakon što je bila seksualno napadnuta. Međutim kad je pokušala policiji prijaviti događaj, rekli su joj da će biti optužena za bijeg i da mora platiti kaznu više od 500 američkih dolara ili će dobiti zatvorsku kaznu.

U izvješću se kaže da omanski radni zakoni ne pokrivaju posao kućne pomoćnice, a da su zaštite u Ujedinjenim Arapskim Emiratima slabije nego za ostale radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna organizacija protiv ropstva kaže da je zlostavljanje vrlo često te je pozvala tanzanijska veleposlanstva da učine više kako bi pomogli eksploatiranim radnicima.

"Strašno je da ih vraćaju nazad u situaciju gdje ih se zlostavlja nakon što su molile za pomoć", rekao je glasnogovornik Jakub Sobik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo