dodatni tjedni / Tate na roditeljskom dopustu utječu na rast BDP-a i potiču društvenu ravnopravnost

Image
Foto: Thinkstock

Dodatni plaćeni roditeljski dopust za očeve potiče stopu zaposlenosti i smanjuje društvenu neravnopravnost

22.5.2015.
12:59
Thinkstock
VOYO logo

Nordijske zemlje nalaze se na vrhu kada se radi o ravnopravnosti spolova, ali ne želeći 'spavati na lovorikama' neke od tih naprednih sjevernih država vode rasprave o tome koliko je dodatnog plaćenog rodiljnog dopusta potrebno kako bi se očeve nagnalo da ostave više prostora ženama na tržištu rada, piše u petak Reuters.

Pristaše uravnotežene podjele rodiljnog dopusta kažu da to potiče stope zaposlenosti, smanjuje neravnopravnost i proizvodi životni stil koji izaziva zavist onih koji žive u zemljama s konzervativnijim pristupom odgoju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
potiče natalitet /

Roditeljski dopust za očeve unaprijedio je društvo!

Image
potiče natalitet /

Roditeljski dopust za očeve unaprijedio je društvo!

Studija iz 2010. provedena u Švedskoj pokazala je da za svaki mjesec za koji otac uzme rodiljni majčin budući godišnji prihod raste za 7 posto.

"Mi smo feministička vlada i jedan od naših ciljeva je povećati sudjelovanje žena na tržištu rada do 2020.", kazala je Annika Strandhall, švedska ministrica za socijalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svi Skandinavci vide prednosti muškog mijenjanja pelena, među njima ipak ne postoji konsenzus o tome kako to provesti u praksi.

Problematični dio sastoji se u pitanju imaju li vlade pravo lišiti obitelji određenog dijela plaćenog dopusta ako očevi ne iskoriste svoju kvotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska nudi parovima 480 dana rodiljnog dopusta od kojih je 60 dana rezervirano za očeve. Kako bi se muškarce dodatno potaknulo da čuvaju djecu, vlada u Stockholmu sada planira podići taj broj dana do 90.

Norveška daje 59 tjedana rodiljnog, dobro plaćenog, ali je vlada smanjila kvote rezervirane za muškarce na 10 s 14 tjedana, navodeći da su se tako izjasnile obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Finskoj muškarci imaju pravo na 18 dana. Francuski očevi dobivaju 11 dana, britanski 14, američki nula. Međutim, SAD je jedina razvijena zemlja u svijetu koja ni ženama ne omogućuje plaćeni rodiljni dopust.

"Vrlo je smisleno podupirati muškarce da podižu djecu u situaciji u kojoj je više žena sa završenim sveučilišnim obrazovanjem što znači da su bolje kvalificirane i mogu potencijalno donositi više novca u obitelji", kaže Svjetski ekonomski forum u globalnom izvješću o ravnopravnosti muškaraca i žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek sam postao otac prvi put pa je ovo jedinstvena šansa života", rekao je Torbjorn Roe Isaksen koji je na neko vrijeme napustio svoj posao norveškog ministra obrazovanja u travnju kako bi proveo vrijeme sa svojom novorođenom kćeri.

Tvrtke su različitih stajališta, one manje boje se da je rodiljni za očeve luksuz koji si ne mogu dopustiti, one veće pozitivnijeg su stava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko mjeseci izvan posla bio bi rizik za razvoj kompanije, za odnose s klijentima i slično", smatra 31-ogodišnji Mattias Forss, vlasnik IT kompanije u Švedskoj.

S druge strane, velike kompanije smatraju da im rodiljni za očeve može dati konkurentsku prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To otvara mogućnosti rotacija na radnim mjestima i interni razvoj karijera", kazala je Marita Hellberg, šefica ljudskih potencijala u Ericssonu.

Sudjelovanje žena na tržištu rada iznosi između 74 posto i 84 posto u pet nordijskih zemalja - Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj i Islandu, dok je prosjek za zemlje OECD-a oko 62 posto. U Hrvatskoj je ispod 50 posto, a tek 2,5 posto očeva koristi roditeljski dopust. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo