'opet' / Teheran osudio Bidena zbog iranofobije: 'Time pokušava izazvati napetosti u regiji'

Image
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Biden je započeo svoj predsjednički put po Bliskom istoku posjetom Izraelu

17.7.2022.
8:57
AP Photo/Evan Vucci
VOYO logo

Iransko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u nedjelju Sjedinjene Države za korištenje "iranofobije" u svrhu stvaranja regionalnih napetosti tijekom posjeta predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku, izvijestili su iranski državni mediji.

"Sjedinjene Države ponovno su nastojale stvoriti napetosti i krizu u regiji koristeći se neuspješnom politikom iranofobije", rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanaani reagirajući na Bidenov posjet, kako su ga citirali državni mediji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden, koji je započeo svoj predsjednički put po Bliskom istoku posjetom Izraelu, predstavio je svoju viziju i strategiju američkog angažmana na tom području. Također je želio iskoristiti okupljanje na samitu u Džedi da uključi Izrael kao dio nove osovine vođene zajedničkim brigama zbog Irana.

U subotnjem govoru u Džedi, na samitu šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman, Kuvajt i Bahrein) uz sudjelovanje Egipta, Jordana i Iraka, Biden je obećao da se njegova zemlja neće okrenuti od Bliskog istoka i ostaviti "prazninu koju bi mogle popuniti Kina, Rusija ili Iran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo