Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NERAZJAŠNJENA TRAGEDIJA

Teroristički napad na Šri Lanki planiran sedam godina! Dokaza o upletenosti Islamske države još nema

Broj mrtvih povećao se na 359, a sprovodi se i dalje održavaju diljem ove otočne zemlje

Ema Bašić/ 24.4.2019. u 18:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za krvavi Uskrs na Šri Lanki odgovorna je Islamistička država koja je napad počela planirati još prije sedam godina. Prema posljednjim informacijama, riječ je o dvjema lokalnim skupinama islamista, potpomognutima međunarodnim djelovanjem radikala.

I dok su lokalne vlasti uspješno identificirale osmero od devetero bombaša samoubojica, nitko nema odgovor na pitanje: Kako je moguće da se za plan napada znalo i prije, a nije se dovoljno poduzelo? Napad planiran sedam  godina - ipak lokalne obavještajne službe nisu ga spriječile. Zašto? Istraga na Šri Lanki otpetljava sve duži lanac upletenih u terorizam na tom otoku.

Na slučaju rade i međunarodne organizacije, među njima i američka obavještajna služba. Tvrde, Islamska država glavni je krivac za napade. Ipak konkretne dokaze, ne iznose u javnost.

"Vjerujemo da su bombaši samoubojice bili visokoobrazovani. Jedan od njih studirao je u Velikoj Britaniji, a poslijediplomski upisao u Australiji prije nego što se vratio živjeti na Šri Lanku", rekao je Ruwan Wijewardene, ministar obrane Šri Lanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Broj mrtvih povećao se na 359, a sprovodi se i dalje održavaju diljem ove otočne zemlje. Ono što je uz ovaj  teroristički napad  šokantno jest činjenica da su lokalne službe još 4. travnja bile upoznate s mogućim napadima. Ni oporbi nije jasno, zašto se nije više toga poduzelo kako bi se  spriječio napad.

Službe se brane da nisu imale dovoljno informacija o terorističkoj prijetnji. Još se traga za preostalim sudionicima napada. U pritvoru je ili na ispitivanju oko 60 osoba. Tko će odgovarati za propuste tek će se vidjeti. Jedno je sigurno, pravda za stotine ubijenih i ovaj put stiže prekasno.

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

Ema Bašić/ 24.4.2019. u 18:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
upucao mu je kuma

Tko je čovjek koji je upucao ubojicu u Cetinju? Već su mu sudili za ubojstvo prije 16 godina

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba