ubojstvo Jamala Khashoggija / Tijelo novinara pronađeno u bunaru? Erdogan: 'Ubojstvo je bilo planirano'

Turski predsjednik otkrio je nekoliko detalja vezano uz istragu o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija

23.10.2018.
12:00
VOYO logo

Šef diplomacije Saudijske Arabije Adel al-Jubeir kazao je u utorak kako je njegova kraljevina odlučna provesti sveobuhvatnu istragu kako bi došla do istine o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u Turskoj. Upravo traje obraćanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o istrazi. Tvrdi kako je ubojstvo bilo planirano, a pritom je najavio kako će otkriti "golu istinu" o ubojstvu novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

"Nećemo šutjeti o ovom ubojstvu i poduzet ćemo sve potrebne korake. Kako nikog ne bismo nepravedno optužili, pričekali smo s iznošenjem dokaza. U ubojstvu su sudjelovala dva tima, ukupno 18 ljudi. Tim od devet osoba, uključujući generale doletio je u jednom letu iz Saudijske Arabije", rekao je turski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saznao sam iz pouzdanih izvora u službama sigurnostida je Khashoggijevo tijelo pronađeno u bunaru koji se nalazi u vrtu generalnog konzula Saudijske Arabije", rekao je  lider turske opozicijske stranke Dogu Perincek. Turske vlasti nisu potvrdile ove navode, prenosi Mirror

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je u govoru u parlamentu izrazio nezadovoljstvo time što Saudijci za ubojstvo optužuju svoje agente i pozvao da se ubojicama sudi u Istanbulu i da se raspravi o Bečkoj konvenciji i pravu međunarodnih ugovora koji daju diplomatski imunitet. 

Kazao je kako je dio saudijskih agenata počeo stizati u Istanbul dan prije ubojstva, a kako su kamere u konzulatu prije ubojstva isključene. Trojica agenata su istražili Beogradsku šumu na sjeveru grada i grad Yalovu koji se nalazi južno. Te lokacije se spominju kao mjesta gdje je odbačeno Khashoggijevo truplo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je naglasio da je riječ o planiranoj akciji i političkom ubojstvu, te da u istrazi preostaju tri pitanja - zašto je 15 ljudi stiglo u Istanbul u vrijeme ubojstva i na čiju naredbu, zašto zgrada konzulata nije odmah otvorena, nego nakon nekoliko dana, te tko je "lokalni suradnik" turskog podrijetla koji je navodno odnio tijelo ubijenog novinara. Upozorio je da istraga neće biti dovršena dok se ne nađu odgovori na ta pitanja. 

Potvrdio je da 18 ljudi, uhićenih u Saudijskoj Arabiji, odgovaraju zaključcima turskih obavještajaca, te je saudijskom kralju Salmanu poručio da je saudijski konzul u Istanbulu nekompetentan, da je smijenjen s dužnosti i vraćen u domovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo