zašto je isplivalo tek sada? / Tijelo za koje se sumnja da je Matej Periš prvi su uočili mornari. 'Donio ga je vjetar. Bio je isto obučen'

Image
Foto: RTL

Na tijelu nalazi srebrni sat, a u džepu mobitel koji je jedno vrijeme bio središte policijskih aktivnosti pronađen u džepu

18.5.2022.
12:52
RTL
VOYO logo

U Dunavu na području Beograda, kod Ade Huje, danas je pronađeno tijelo mlađeg muškarca za kojeg se sumnja da bi mogao biti Splićanin Matej Periš, koji je nestao u srbijanskoj metropoli u noći sa 30. na 31. prosinca prošle godine. Njegov otac, Nenad Periš, potvrdio je za RTL kako ga je nazvala srbijanska policija, iako sve još treba potvrditi i analizom DNK, ali da bi prema odjeći to mogao biti Matej.

Tijelo su u rijeci uočili mornari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šetali smo po palubi i vidjeli kako voda nosi tijelo, da se zaustavilo malo dalje. Vjetar ga je donio, plutalo je nizvodno Dunavom. To je bilo oko 9 sati, u pola 10 je stigla policija. Tijelo je bilo u stanju raspadanja, neki dečko koji je šetao pored je provjerio na internetu i vidio da je isto obučen. Imao je jednu bijelu tenisicu i crnu majicu", rekao je za Kurir kapetan obližnjeg broda Milovan Zelenović.

"Posada je primijetila tijelo koje je plutalo pored teretnih brodova, vjetar ga je nanio na ponton koji je od brodova udaljen oko pedesetak metara. Kapetan je pozvao policiju i prijavio. Koliko smo iz daljine mogli vidjeti, tijelo je izvučeno cijelo, u odjeći i s jednom tenisicom", prenose Novosti svjedočenja mornara koji su bili na brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na licu mjesta gde je izvučeno tijelo za koje se sumnja da bi mogao biti nestali Splićanin ima vidljivih tragova krvi, piše Kurir, a pronađeno je preko puta restorana "Imperium" na desnoj obali Dunava.

Kurir se poziva na svoje izvore koji navode da se po konstituciji, po odjeći, aplikaciji na majici sumnja se da je riječ o Mateju Perišu koji je nestao iz kluba "Gotik" gdje je došao s prijateljima na proslavu Nove godine. Blic javlja da se na tijelu nalazi srebrni sat te da je mobitel koji je jedno vrijeme bio središte policijskih aktivnosti pronađen u džepu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u beogradu /

U Dunavu nađeno tijelo mlađeg muškarca: Srpski mediji zbog odjeće pišu kako je možda riječ o Mateju Perišu

Image
u beogradu /

U Dunavu nađeno tijelo mlađeg muškarca: Srpski mediji zbog odjeće pišu kako je možda riječ o Mateju Perišu

Kako to da je tijelo otkriveno tek sada?

Beogradski forenzičar Časlav Ristić je tijekom potrage za nestalim Splićaninom više puta objašnjavao što se događa kad se netko utopi i nakon koliko vremena se može očekivati da tijelo ispliva iz vode.

"Sve ovisi o okolnostima i o samoj rijeci. Znamo da na dnu rijeke i uz obalu ima dosta raslinja, ali i dosta otpada, granja i lišća koje voda tijekom vodostaja donese. Sve ovisi o tome kako je pao u vodu. Ako je upao i zakačio se u neko granje ili raslinje, moguće je da nikad ne ispliva. No, budući da je voda hladna, ako se samo utopio, tijelo mnogo kasnije samo ispliva na površinu, poslije mjesec dana, možda i dva", kazao je forenzičar Ristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari Kurira razgovarali su i s riječnim ribarom Renatom Grbićem, koji je životni vijek proveo na rijeci i spasio mnogo ljudi.

"Iako su početkom proljeća temperature bile više, to je nedovoljno da se Dunav zagrije. Temperatura bi morala skočiti na 10, 12 ili 15 stupnjeva. Raspadanje tijela dovodi do oslobađanja velike količine plinova pa se tijelo napuše kao balon i ispliva. Ljeti, kada je temperature vode između 20 i 25 stupnjeva, to se događa nevjerojatno brzo, za tri do četiri dana. Međutim, zimi je voda hladna", rekao je Grbić za Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo