MACRON VS. LE PEN / Tijesna utrka u Francuskoj! Deseci milijuna Francuza biraju predsjednika: Izlaznost slabija

Nikad napetiji, najizvjesniji izbori, s manjom izlaznošću nego na prošlim predsjedničkim izborima

10.4.2022.
19:20
VOYO logo

Tko će voditi Francusku Republiku? U prvom krugu predsjedničkih izbora gotovo 50 milijuna Francuza ima pravo glasa. A borba je, barem sudeći prema anketama - tijesna i vodi se između aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove najveće suparnice, kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen.

Nikad napetiji, najizvjesniji izbori, s manjom izlaznošću nego na prošlim predsjedničkim izborima. Do 12 sati glasalo je nešto više od 28 posto Francuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zabrinuta sam zbog izraženih podjela i zbog jačanja ekstremnih pokreta. Priželjkujem predsjednika koji će uspjeti u ujedinjenju Francuske“, kazala je Cecile Derville iz Pariza.

„Francuska odlučuje o svojoj budućnosti i dalje priželjkujem mir u ovim teškim vremenima“, rekao je Adam Belmenkki iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predsjednički izbori /

Francuzi na biralištima: Macron se bori za drugi mandat, najveća konkurentica mu je desničarka Marine Le Pen

Image
predsjednički izbori /

Francuzi na biralištima: Macron se bori za drugi mandat, najveća konkurentica mu je desničarka Marine Le Pen

U toj borbi, Emmanuel Macron koji lovi drugi predsjednički mandat s jedne strane...

„Moji prijatelji. Shvatili ste, moramo se sada mobilizirati - borba je sada“, kazao je Macron.

A s druge: liderica krajnje desnice - Marine Le Pen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vratit ću ovu zemlju svom narodu, Francuzima!“, poručila je Marine Le Pen.

Dvoje je to kandidata s najizglednijim šansama za drugi krug. Macron je uvjerljivo vodio, no to se istopilo. U posljednjim anketama ga je podržalo 28 posto birača, dok je za Le Pen 24 posto. Aktualni predsjednik, bivši je investicijski bankar, kojeg Francuzi smatraju kompetentnim, ali ne i bliskim narodu. Hvali se niskim stopama poreza, a sve što radi , uvjerava, radi zbog nje.

„Zahvalan sam na podršci one koja mi znači najviše na svijetu, one koja mi najviše radosti unosi u ovoj pustolovini znanoj kao život – Brigitte“, kazao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Macron je prvi predsjednik Francuske, prema kojem ljudi imaju visoki stupanj odbojnosti. Upotrijebio bih možda drugu riječ - stupanj mržnje prema Macronu“, izjavio je Marc Lazar, profesor na Sveučilištu povijesnih i političkih znanosti.

53-godišnja Marine Le Pen, obraća se radničkoj klasi. Obećava mjesečni džeparac u iznosu do 150 do 200 eura. Više ne želi ukinuti euro ili napustiti Europsku uniju, a pošlo joj je za rukom i da joj ne našteti ni bliskost s Putinom, koji joj je čak posudio novac za prošlu kampanju. No, primjerice i dalje najavljuje kazne za nošenje hidžaba u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ona se dosta promijenila, barem što se nastupa tiče. Doima se više simpatičnom, manje radikalnom nego prije“, kazao je Lazar.

Zanimljivo, ovaj dvoboj populističke desničarke i centrističkog predsjednika odvio se i na izborima 2017. Tada je Macron premoćno pobijedio, a sada, misli li osvojiti drugi mandat, mora zasukati rukave i nakon prvog kruga privući što više birača s lijevog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo