TRAŽE DIJALOG / Tillerson: 'SAD ne traži promjenu režima u Sjevernoj Koreji'

Image
Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Tillerson je nagovijestio da će američku vlada nastaviti jačati politiku 'miroljubivog pritiska' na režim u Pjongjangu, jer, kako se izrazio, "naše ostale opcije nisu osobito atraktivne"

1.8.2017.
22:47
AP Photo/J. Scott Applewhite
VOYO logo

Američki državni tajnik Rex Tillerson u utorak je kazao da SAD ne radi na svrgavanju režima u Sjevernoj Koreji i da bi u nekom trenutku bio spreman na dijalog s Pjongjangom.

"Ne tražimo promjenu režima, ne radimo na urušavanju režima, ne tražimo ubrzanu reunifikaciju korejskog poluotoka, ne tražimo izgovor za slanje naše vojske sjeverno od 38. paralele. Mi nismo vaš neprijatelj ali vi predstavljate neprihvatljivu prijetnju i moramo na to odgovoriti", kazao je Tillerson novinarima u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će u nekom trenutku početi to shvaćati i htjeli bismo s njima sjesti i započeti dijalog, razgovarati o budućnosti", dodao je šef američke diplomacije. Istaknuo je da je "uvjet za pregovore da nema budućnosti za Sjevernu Koreju koja bi posjedovala nuklearno oružje".

Nagovijestio je da će američku vlada nastaviti jačati politiku "miroljubivog pritiska" na režim u Pjongjangu, jer, kako se izrazio, "naše ostale opcije nisu osobito atraktivne". Također je podsjetio i da je Kina "vrlo jasno" dala do znanja da dijeli isti cilj sa SAD-om - Korejski poluotok bez nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tillerson kaže kako SAD vjeruje da Kina ima "poseban i jedinstven" odnos s Pjongjangom koji joj omogućuje da utječe na Sjevernu Koreju na način na koji drugi to ne mogu. "Stoga ponovo upućujemo poziv Kini da upotrijebi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju kako bi se stvorili uvjeti za produktivni dijalog", kazao je Tillerson.

Sjeverna Koreja je u petak izvela svoje drugo testiranje interkontinentalnog balističkog projektia (ICBM). Američki dužnosnici su rekli da je Pyongyang sada u stanju doseći većinu kontinentalnih područja SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta procjena ukazuje na rastuću prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski nuklearni i raketni programi i mogla bi biti dodati pritisak na administraciju predsjednika Donalda Trumpa da odgovori.

Dvojica američkih obavještajnih dužnosnika su izjavili da Kim želi razviti nuklearnu sposobnu ICBM-a kako bi spriječio bilo kakav napad na svoju zemlju i stekao međunarodni legitimitet, a ne zbog napada na SAD ili njezine saveznike za koji zna da bi bio suicidalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo