PORUKA IZ LJUBLJANE / Timmermans: 'EK je jasno rekla da je za arbitražu, ali to moraju riješiti Slovenija i Hrvatska'

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco

Kakav je to uzor za druge ako se EU bude širila na područje u kojemu je toliko graničnih prijepora?

1.3.2019.
7:59
AP Photo/Francisco Seco
VOYO logo

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans koji je boravio u posjetu Ljubljani kao "spitzenkandidat" europske grupacije socijaldemokratskih stranaka pred svibanjske izbore za Europarlament odbacio je u razgovoru za Slovensku televiziju ocjenu da je Komisija bila neuspješna kad je riječ o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, kazavši da spor oko arbitraže dvije države članice moraju riješiti same.

"Europska komisija o tome se je dovoljno jasno izrazila. Arbitraža je dala rezultat i smatramo da to sada treba primijeniti u obje države, ali se o tome moraju dogovoriti dvije države same. Komisija na tome ustraje, ali sama nema druge uloge - to je spor dviju država", kazao je Timmermans u razgovoru za Slovensku televiziju, upozorivši da nerješenje tog pitanja može imati negativni utjecaj u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Loše je kad dvije države imaju granični spor, kakav je to onda uzor za druge ako se EU bude širila na područje u kojemu je toliko graničnih prijepora?", upitao je Timmermans, dodavši da mora postojati način da se to riješi i da je došlo vrijeme da se Hrvatska i Slovenija dogovore kako primijeniti arbitražno rješenje.

"One to moraju učiniti same, Europska komisija nije stranka u tom procesu", naglasio je Timmermans na mišljenja u Sloveniji da bi Komisija trebala odlučnije posredovati u sporu ili se pridružiti tužbi Slovenije koju je protiv Hrvatske povela pred sudom EU-a u Luksemburgu oko arbitraže.

Timmermans je u Sloveniji bio gost predsjednika slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana koji je rekao da im taj posjet daje "dodatnu energiju" da se ta stranka u kampanji pred europske izbore bori za Uniju u koju slovenski socijaldemokrati vjeruju.
"To je Unija koja je uspješna, odvažna, a u isto vrijeme solidarna i pravedna. Unija mora biti uspješna i odvažna kako bi bila globalno konkurentna, ali mora biti pravedna i solidarna, a treba štititi i interese manjih nacija", kazao je Židan, predsjednik slovenskog parlamenta i koalicijski partner u vladi premijera Marjana Šarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo