vrije bosanski lonac / Tisuće Bošnjaka prosvjeduje protiv izbornog zakona: 'Sve je puno BiH zastava i zvižduka Schmidtu'

Prosvjednici u ovom slučaju traže zadržavanje cjelovite Bosne i Hercegovine, odnosno žele spriječiti kreiranje trećeg, hrvatskog entiteta

25.7.2022.
20:27
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković jutros je posjetio Bosnu i Hercegovinu. Iz Mostara je poručio da je na Pelješki most ponosan jer će Hrvatska ostvariti strateški cilj, ali će se rasteretiti i Neum. Nakon susreta s Draganom Čovićem rekao je da žele pomoći BiH u provođenju reformi, ali i Hrvatima u toj zemlji. Ponovio je da mu je žao što će se izbori 2. listopada održati po starom izbornom zakonu, koji je na štetu Hrvata. Pohvalio je izmjene zakona, koje bi mogao ponuditi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

"Mi smatramo da je prema ovom što znamo, smjer koji je on naumio zauzeti, dobar i koristan za Bosnu i Hercegovinu, dobar i koristan i prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine. Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do kvalitetnijeg funkcioniranja i formiranja predstavničkih tijela, a kasnije i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini", kazao je danas premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'EU JE BUDUĆNOST BIH' /

Plenković iz BiH: 'Prijedlog Schmidta uravnotežen. Milanović? Floskule su beskorisne i štetne'

Image
'EU JE BUDUĆNOST BIH' /

Plenković iz BiH: 'Prijedlog Schmidta uravnotežen. Milanović? Floskule su beskorisne i štetne'

No, u Sarajevu ne dijele mišljenje hrvatskog premijera. Bošnjačke stranke i aktivisti prosvjeduju ispred ureda Visokog predstavnika. Tamo je sve pratila reporterka RTL-a Nikolina Radić.

"Počeo prosvjed za građansku BiH uglavnom bošnjačkih stranaka njihovih simpatizera i građana koji su protiv nametnutih izmjena Ustava BIH i izmjena izbornog Zakona koje se vjerojatno sutra sprema objaviti Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, koji ima pravo, po svojoj procjeni, utjecati na zakon. Uglavnom, Visoki predstavnik bi trebao predstaviti izmjene Zakona prema kojima bi Hrvati dobili pravo da, iako pet puta malobrojniji, izaberu samo svoje predstavnike u nacionalno koncipirani Dom naroda, a ne da im ih biraju Bošnjaci kao do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje ima nekoliko tisuća prosvjednika koje su okupile bošnjačke, takozvane građanske, stranke. Oni se nalaze ispred ulaza visokog predstavnika. Policija je podigla zaštitnu ogradu oko Visokog predstavništva, a sve je puno temeljne, interventne i policije u civilu jer je skup ocijenjen kao skup visokog rizika.

Prosvjednici u ovom slučaju traže zadržavanje cjelovite Bosne i Hercegovine. Donošenje amandmana na Ustav BiH, ali isto tako i izmjene izbornog zakona, dovelo je do toga da će se BiH ponovo podijeliti, odnosno da će se ponovo kreirati onaj treći entitet, hrvatski entitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Hrvati kažu da je situacija potpuno drugačija, jer Schmidt ne može nametnuti nešto milijun i 700 tisuća Bošnjaka. Kada bi izborni zakon ostao ovakav 2. listopada kada su najavljeni izori, Bošnjaci bi premoćno preglasati i u tom slučaju izabrali šest Hrvatskih predstavnika u nacionalno koncipirani Dom naroda. U tom slučaju ni hrvatske stranke ne bi mogle utjecati na izbor vlasti.

Sutra se očekuje da će visoki predstavnik Schmidt objaviti te amandmane na Ustav i izborni zakon i ovdje vlada veliko nezadovoljstvo. U ovom trenutku u Sarajevu, ali i Mostaru, vrije jedan pravi bosanski lonac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je puno BiH zastava, zvižduka Schmidtu i skandiranja 'Bosna, Bosna'.

Ima nekoliko tisuća ljudi, za sada je ovo miran prosvjed", izvijestila je Nikolina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo