Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
oživljavanje mirovnog sporazuma

Tisuće Kolumbijaca odjevenih u bijelo i noseći cvijeće marširalo za mir

Tisuće Kolumbijaca odjevenih u bijelo i noseći cvijeće hodalo je u povorci u srijedu ulicama Bogote zahtijevajući da političari ožive mirovni sporazum koji je okončao 50-godišnji rat u zemlji, a koji je odbačen na referendumu

Image
Foto: AP
Hina/ 13.10.2016. u 8:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pružajući potporu sporazumu kojeg su prošlog mjeseca potpisali kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i vođa pobunjeničkog FARC-a Rodrigo Londono studenti, poljoprivrednici i brojni dužnosnici okupili su se na Plazi Bolivar ispred parlamenta.

"Svi Kolumbijci moraju raditi na izgradnji mira. Moramo težiti boljoj budućnosti i oprost je najbolji primjer kojeg možemo pružiti", kazala je Carmenza Pinto (64) sudionici marša koja živi kao prognanica.

Prosvjedni marš je održan u trenutku dok je Santos razgovarao s predstavnicima onih koji su glasali protiv sporazuma a kojeg su, s manje od pola posto razlike, na referendumu odbili birači 2. listopada.

Londono je kazao u srijedu kako je uvjeren da se sporazum može oživjeti i kako će FARC uložiti puno napora da objasni biračima taj sporazum i umiri njihova strahovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Unatoč odbijenici na referendumu obje su se strane suglasile nastaviti poštivati primirje koje je stupilo na snagu 29. kolovoza te pronaći način da se sporazum poboljša.

Protivnici sporazuma predvođeni bivšim predsjednikom Alvarom Uribeom  poručuju da on štiti od kaznenog progona pripadnike gerile za počinjene zločine i zahtijevaju da vođe FARC-a odsjede u zatvoru pet do osam godina te da im se onemogući natjecanje na izborima. U 50 godina sukoba ubijeno je više od 220.000 ljudi.

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

Hina/ 13.10.2016. u 8:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIZARNO ILI NE?

VIDEO Bizarno! U Kini na COVID testirali žive ribe i rakove! Pogledajte kako im uzimaju briseve

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba