Porast tenzija / Tisuće Malezijaca prosvjeduju protiv premijera: 'Želimo čestitu vladu i slobodne izbore'

Image
Foto: AP

Tisuće Malezijaca u subotu su u Kuala Lumpuru mirno prosvjedovalI tražeći ostavku premijera Nadžiba Razaka, za kojeg mediji pišu da je pronevjerio oko 900 milijuna eura

19.11.2016.
13:39
AP
VOYO logo

Malezijci su odjeveni u žuto, kao i krajem kolovoza 2015., izašli na ulicu na poziv pokreta Bersih, tražeći ostavku premijera i njegovo izvođenje pred sud.

Prosvjedi protiv Razaka tumače se otkrićem golemog financijskog skandala u javnoj tvrtki 1Malaysia Development Berhard (1MDB), neovisnog fonda koji je nedugo nakon njegova dolaska na vlast 2009. osnovan na njegov prijedlog, ali je danas zadužen za 10 milijarda eura. Premijera se, piše Wall Street Journal, sumnjiči da je pronevjerio milijardu dolara (900 milijuna eura), što on niječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj slučaj financijske pronevjere predmet je istrage u više zemalja, napose u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.

U Maleziji napetost raste zadnjih tjedana nakon prijetnja "crvenih košulja", sklonih Razakovoj vladi, da će se obračunati sa "žutim košuljama". U subotu su se mobilizirale i "crvene košulje", ali u manjem broju i brzo su se razišle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu prijepodne nije zabilježen nikakav izgred dok je u Kuali Lumpuru bio raspoređen velik broj pripadnika interventne policije a promet je bio poremećen zbog brojnih zapreka. Prosvjednici su se htjeli uputiti prema Trgu neovisnosti, ali je policija zapriječila pristup trgu.

"Želimo čestitu vladu i slobodne izbore", rekao je Derek Wong (38), prosvjednik koji se odazvao pozivu Bersiha, jedan od mnogih koji su došli opremljeni bubnjevima i trubama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadžib Razak je u razgovoru za radio u petak nazvao ovaj novi poziv na prosvjede "sramotnim" pokušajem "svrgavanja demokratski izabrane vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo